zonnebrink 4, 7101 nc winterswijk

Mondriaan en zijn Leermeesters

 

Mondriaan en zijn leermeesters

verlengd tot 10 mei 2015

"Ik schilderde nooit in een romantische trant; maar van begin af aan was ik altijd een realist.” Dit zei Mondriaan in 1942 toen hij terugkeek op zijn vroege werk. Hij werd wereldberoemd met zijn abstracte schilderijen, maar begon als een realistisch kunstenaar. Zijn vroege oeuvre bestaat met name uit portretten, landschappen en stillevens. In de tentoonstelling ‘Mondriaan en zijn leermeesters’ wordt aandacht geschonken aan de invloeden van zijn vader Pieter Cornelis Senior, oom Frits Mondriaan en de kunstenaar Braet von Uberfeldt, de leermeesters uit zijn jeugd. Hoe heeft Piet Mondriaan zich het vak van kunstenaar eigen gemaakt? En welke ontwikkelingen zijn er te ontdekken in zijn vroege realistische werk? Ontdek het in Villa Mondriaan.

Hedendaagse kunst 

Jong en vernieuwend, dat zijn de hedendaagse kunstenaars in Villa Mondriaan. Dit najaar wordt werk getoond van Jacco Olivier en Diana Scherer. Jacco Olivier breekt in zijn 'bewegende schilderijen' met het eeuwenoude idee van een schilderij als stilstaand beeld. Olivier schildert op kleine panelen en legt alle veranderingen in het beeld tijdens het proces van het schilderen vast door er foto's van te maken. Deze foto's verwerkt hij vervolgens tot een animatie, met verwonderlijke beelden als resultaat. Zijn altijd veranderende en kleurrijke werk geeft de toeschouwer een andere kijk op wat nu eigenlijk de essentie van de schilderkunst is. 

Diana Scherer zaaide de planten uit ‘Nurture Studies’ in op haar eigen balkon. Niet in de vrije grond, maar in een vooraf om de vorm gekozen vaas. Wanneer de planten volgroeid waren, werden ze bevrijd uit hun keurslijf en met wortel en al gefotografeerd. Hoewel Scherer de groei nauwkeurig volgde, had ze op de uiteindelijke vorm van de planten geen invloed. Deze spanning tussen het controleren en loslaten van de natuur is terug te zien in de prikkelende foto’s. De presentatie van het werk van Scherer loopt vooruit op de tentoonstelling Mondriaan en Nolde in de Natuur, die vanaf mei te zien zal zijn in Villa Mondriaan, waarin zullen bloemstillevens en landschappen van deze beide schilders centraal staan.

Hoe wil je de tentoonstelling beleven? Iedere bezoeker krijgt een gratis audiotour aangeboden met extra achtergrondinformatie. En niet te vergeten: voor de kinderen ligt een mooie speurtocht klaar in de museumwinkel.

Jacco Olivier, Reflection (still), 2010

Diana Scherer, 9 augustus 2012 #2

                     

 

 

cheap nike free run 5.0