nl
nl de en
Dinsdag tot en met zondag geopend | 11:00 tot 17:00 uur
Tickets kopen

Klein Jantje, 1896, particuliere collectie

In een klassiek landschap en voor een hekje van takken staat een jongetje met een guitige blik. Piet Mondriaan schilderde dit portret naar voorbeeld van een foto die van Jantje gemaakt was. De achtergrond is ook slechts een achtergrond uit een fotostudio.

De foto’s van Jantje

Het verhaal gaat dat Mondriaan dit portret uit dank maakte voor de ouders van Jantje. Zijn familie verzorgde Mondriaan toen de schilder ziek was geworden, mogelijk door een kinderziekte van Jantje. Tevens had hij het in deze tijd niet makkelijk en had hij moeite om rond te komen. Het is daarom ook mogelijk dat Jantjes ouders Mondriaan dit schilderij lieten maken om hem financieel te steunen.

Niet alleen de ontstaansgeschiedenis van het schilderij is interessant. Klein Jantje is namelijk in 2012 tijdens het programma Schatgraven op TV Gelderland ontdekt. In 2015 werd het portret van Jantje voor het toeziend oog van het publiek gerestaureerd in de museumzaal door restauratoren van kunsthandel Simonis & Buunk. Sindsdien is de lucht achter Jantje weer blauw.

Bekijk hier het fragment uit het programma Schatgraven:

 

Terug naar overzicht

Plan je bezoek

Reis naar Winterswijk

Villa Mondriaan Zonnebrink 4 7101 NC Winterswijk 0543 515 400
Routeplanner

Openingstijden

2 jan. t/m 31 dec. 2024 Dinsdag t/m zondag 11:00-17:00 uur
Alle openingstijden

Tickets

Tickets zijn zowel online als bij de museumkassa verkrijgbaar.

Tickets kopen