nl
nl de en
Dinsdag tot en met zondag geopend | 11:00 tot 17:00 uur
Tickets kopen

Veelgestelde vragen over Piet Mondriaan

Onze gidsen krijgen regelmatig vragen over Piet Mondriaan. De meest gestelde vragen hebben we verzameld en op deze pagina gezet.

We maken daarbij een tweedeling. Vragen die gaan over zijn privéleven en vragen die gaan over zijn werk.

Vragen over zijn privéleven

Piet Mondriaan was een Nederlandse kunstenaar. Hij is wereldwijd bekend geworden met zijn abstracte composities, bestaande uit rechte, zwarte lijnen en grijze, witte, gele, rode en blauwe vlakken.
Piet Mondriaan is geboren op 7 maart 1872.
Piet Mondriaan is geboren in Amersfoort.
Het geboortehuis van Piet Mondriaan staat aan de Kortegracht 11 in Amersfoort. Hij woonde daar van 1872 tot 1880. In 1880 verhuisde het gezin Mondriaan naar Winterswijk, waar vader Pieter Cornelis Mondriaan senior hoofdonderwijzer van de school voor Christelijk Nationaal Onderwijs werd. Zij woonden aan de Zonnebrink, waar nu Villa Mondriaan is. Piet Mondriaan verhuisde in 1892 naar Amsterdam. Later woonde hij onder meer in Uden (1904), Laren (1915-1919), Parijs (1912-1914 en 1919-1938), Londen (1938-1940) en New York (1940-1944).
Piet Mondriaan volgde onderwijs op de school voor Christelijk Nationaal Onderwijs. Zijn kunstenaarsopleiding genoot hij aan de Rijksacademie van Beeldende Kunsten in Amsterdam.
Nee, Piet Mondriaan is nooit getrouwd geweest.
Nee, Piet Mondriaan had geen kinderen.
Piet Mondriaan behaalde de aktes voor L.O. en M.O. tekenen, waarmee hij tekenonderwijs kon geven op lagere scholen en middelbare scholen. Tot een baan als tekendocent is het echter nooit gekomen, een ander beroep dan kunstenaar heeft hij niet beoefend.
Piet Mondriaan stierf op 1 februari 1944 in New York. Hij is 71 jaar geworden.
Piet Mondriaan is overleden aan een longontsteking.

Vragen over zijn werk

De vader van Piet Mondriaan tekende vaak feest- en gedenkplaten met nationale en godsdienstige onderwerpen. Vanaf zijn twaalfde mocht Piet Mondriaan assisteren bij het vervaardigen van deze platen. Daarnaast kreeg Piet Mondriaan tekenles van zijn vader. Ook leerde Piet Mondriaan al op jonge leeftijd schilderen van zijn oom, Frits Mondriaan, die de zomermaanden doorbracht in Winterswijk om het coulisselandschap vast te leggen op papier. Frits Mondriaan leerde de jonge Piet over licht, kleurgebruik en compositie. Dankzij de aanmoediging van zijn vader en zijn oom ontdekte en ontwikkelde Piet Mondriaan zijn talent voor tekenen en schilderen. Vermoedelijk heeft deze aanmoediging, die resulteerde in Mondriaans passie voor het vak, ervoor gezorgd dat Piet Mondriaan kunstenaar wilde worden. Op 14-jarige leeftijd had Piet Mondriaan de speelkamer in zijn ouderlijk huis al ingericht als atelier.
Piet Mondriaan begon al met schilderen toen hij nog tiener was. Zijn oom Frits Mondriaan nam hem in die tijd bijvoorbeeld op sleeptouw in de omgeving van Winterswijk en Den Haag, om buiten te schilderen.
Hoewel Piet Mondriaan al eerder schilderijen maakte die abstracter van aard waren, vormt 1911 een belangrijk jaar binnen de weg die Piet Mondriaan aflegde naar volledige abstractie. In de lente van 1911 gaat hij een aantal dagen naar Parijs om het werk van Pablo Picasso, Georges Braque en andere kubisten te zien. Het kubisme, een moderne kunststroming waarbij schilderijen voornamelijk zijn opgebouwd uit geometrische vlakken, trekt de aandacht van Piet Mondriaan, die op dat moment al op zoek is naar een beeldtaal waarmee hij de natuur zo puur mogelijk weer kan geven. In de herfst van 1911 besluit Piet Mondriaan om naar Parijs te verhuizen en om zich de moderne beeldtaal eigen te maken. De moderne beeldtaal, die oprukte in Frankrijk, spoorde Piet Mondriaan uiteindelijk aan om de werkelijkheid slechts nog vast te leggen door middel van basiselementen. Het zou echter nog een aantal jaar duren voordat Piet Mondriaan volledig abstract gaat werken.
Van zijn vroege werk is bekend dat Piet Mondriaan met zijn fiets en een schilderskistje de coulisselandschappen van Winterswijk en de omgeving van Amsterdam in trok, om daar en plein air te schilderen. Zijn fiets had meerdere standaarden en aan het stuur kon hij een schildersdoek monteren, zodat hij ook zittend op de fiets aan het werk kon gaan. Van zijn latere abstracte werk is bekend dat Piet Mondriaan alle kleurvlakken zeer precies opstelde met behulp van een liniaal, gekleurde stroken transparant papier en zelfklevende tape in diverse kleuren. Het papier en de tape stelde hem in staat om op zoek te gaan naar de juiste compositie en kleurbalans, zonder meteen verf aan te hoeven brengen op het doek.
Voor zijn schilderijen gebruikte Piet Mondriaan olieverf. Als hij voor werken op papier verf gebruikte was dat meestal aquarelverf, maar soms gebruikte hij ook daarvoor olieverf.
Piet Mondriaan gebruikte schilderdoek, karton, (schetsboek)papier, aquarelverf, olieverf, houtskool, tempera, krijt, gouache en (kleur)potlood. Voor zijn laatste werk, Victory Boogie Woogie (1944), gebruikte hij ook gekleurde tape.
Piet Mondriaan werd met name bekend vanwege zijn moderne kunstopvattingen en door het toepassen van de abstracte beeldtaal. Tussen de uit donkere kleuren bestaande schilderijen in realistische trant, een manier van schilderen die aan het eind van de 19e eeuw en het begin van de 20e eeuw gebruikelijk was, viel zijn werk op.
Het oeuvre van Piet Mondriaan is zeer uiteenlopend. Zijn werken vallen dan ook onder verschillende kunststromingen, zoals het kubisme en het neoplasticisme.
Er zijn momenteel ongeveer 720 schilderijen van Piet Mondriaan bekend. Het kan zijn dat er de komende tijd nog nieuwe schilderijen worden ontdekt, en dat het aantal hoger wordt. Het kan ook zijn dat schilderijen waarvan we nu denken dat ze door Piet Mondriaan zijn geschilderd, toch van een andere kunstenaar zijn. In dat geval worden ze niet meer meegeteld. Naast schilderijen heeft Mondriaan bijvoorbeeld ook nog talloze tekeningen en aquarellen gemaakt. Het totaal aantal kunstwerken van Piet Mondriaan ligt dus nog veel hoger.
Wat een ‘Mondriaan’ precies is, is moeilijk te zeggen. Veel mensen zullen bij de naam Mondriaan denken aan zijn geometrisch-abstracte composities met zwarte lijnen en vlakken met primaire kleuren. Maar het zou natuurlijk elk kunstwerk kunnen zijn dat Piet Mondriaan heeft gemaakt.
Het is moeilijk te zeggen wat een ‘Mondriaan’ precies waard is. Ten eerste is de waarde van een kunstwerk niet gemakkelijk vast te stellen. Er zijn veel aspecten die daarbij een rol spelen. In het geval van Mondriaan kunnen zijn abstracte schilderijen tientallen miljoenen opbrengen, terwijl het bij werken uit zijn vroege, figuratieve periode vaak om tien- tot honderdduizenden euro’s gaat. In ieder geval is het werk van Mondriaan op de kunstmarkt heel gewild.
De grootste collectie werken van Mondriaan bevindt zich in Kunstmuseum Den Haag. Verder hangen zijn schilderijen onder meer in het Museum of Modern Art in New York, het Stedelijk Museum en het Rijksmuseum in Amsterdam, Tate Modern in Londen en het Centre Pompidou in Parijs. In Villa Mondriaan zijn natuurlijk ook altijd een aantal (vroege) schilderijen van Piet Mondriaan te bewonderen.

Meer weten over Piet Mondriaan?

Breng dan gerust een bezoekje aan ons museum of neem contact met ons op!