nl
nl de en
Tijdelijk gesloten - Niet telefonisch bereikbaar
Tickets kopen

Junior-directeuren

Piet Mondriaan is één van de grootste namen uit de Nederlandse kunstgeschiedenis. Museum Villa Mondriaan toont aan de hand van Mondriaans vroege werk zijn ontwikkeling tot de grote meester en trekt een parallel met de vernieuwers van vandaag.

Bij Villa Mondriaan werken twee van die vernieuwers. Onze junior-directeuren zijn twee stagiaires die niet alleen in naam, maar juist in takenpakket volwaardig onderdeel zijn van de museumdirectie. Zij hebben ieder hun focusgebied: educatie en communicatie.

Naast de dagelijkse leiding van het museum, heeft de stage nog meer te bieden. De junior-directeuren wonen namelijk gedurende hun stage in het museum zelf, op de zolder van het woonhuis van Piet Mondriaan.

Bekijk ook wat NOS op 3 en het NRC over onze jonge directie schreven.

Vacature junior-directeur Educatie en junior-directeur Communicatie (gesloten)

werkervaringsplek/stage voor de maanden januari/februari tot en met juni/juli

 

Villa Mondriaan is een museum over de jonge jaren van Piet Mondriaan. Mondriaan verwierf wereldfaam in Parijs en New York. Minder bekend is dat zijn schilderscarrière begon in Winterswijk, waar hij van zijn achtste tot zijn twintigste jaar woonde. Hier ontdekte Piet Mondriaan zijn passie voor tekenen en schilderen en werkte hij aan de ontwikkeling van het talent dat hem zou doen uitgroeien tot één van de belangrijkste vernieuwers van de schilderkunst. Museum Villa Mondriaan toont aan de hand van het vroege werk van Mondriaan zijn ontwikkeling tot de grote meester en trekt een parallel met de vernieuwers van vandaag.

Misschien ben jij ook wel één van onze nieuwe vernieuwers. Als junior-directeur heb je de dagelijkse leiding over het museum en ben je het spilpunt van jouw afdeling. Als lid van het directieteam zit je boven op alles wat er achter de schermen gebeurt en maak je dus kennis met alle facetten van het museumwerk.

Beide posities gaan verder dan een normale stage en vragen om een echte duizendpoot die kan schakelen tussen korte en lange termijn. Museum Villa Mondriaan staat voor jong talent en biedt ruimte voor ontwikkeling. Je visie (voor het museum en je eigen carrière) is belangrijker dan je CV tot nu toe. Laat ons zien wat je in huis hebt!

Om je een beeld te geven van de dagelijkse werkzaamheden staat hieronder een kleine samenvatting:

Bezigheden voor beide junior-directeuren:

 • Het aansturen van de vrijwilligers
 • Dagelijkse leiding in het museum
 • Praktische hulp ontwikkelen tentoonstellingen
 • Programmeren van evenementen en lezingen
 • Administratieve taken

Specifiek voor de junior-directeur communicatie (jan – jun):

 • Verantwoordelijk voor de externe communicatie van het museum aan de hand van het Brand Book en Brand Manual
 • Schrijven van teksten voor online en offline kanalen, van app tot pers
 • Ontwikkelen van activiteiten om het netwerk rond museum Villa Mondriaan, bestaande uit Vrienden, sponsors en donateurs, uit te breiden

Specifiek voor de junior-directeur Educatie (feb – jul):

 • Uitvoering van het programma aan educatiebezoeken en activiteiten, met bezoekers van 2 tot 90 jaar. Ontwikkelen van nieuwe activiteiten, van rondleidingen tot workshops en kinderkunstclub.
 • Begeleiding en doorontwikkeling van de Reis naar Abstractie, de vakoverstijgende leerlijn in samenwerking met het Gerrit Komrij College in Winterswijk
 • Aansturen van het team (vrijwillige) museumdocenten

Wij bieden:

 • Mogelijkheid om (gratis) te wonen in een volledig ingericht appartement in het museum, met een grote (moes)tuin en midden in het centrum van Winterswijk
 • Een stagevergoeding van €200 per maand voor verdere onkosten
 • Veel vrijheid om eigen projecten op te zetten, uit te voeren en verantwoordelijkheid voor te dragen
 • De mogelijkheid ervaring op te doen met alle facetten van het museum én deel uit te maken van de directie van het museum

Wij zoeken iemand met visie en ideeën en horen graag nieuwe stemmen, want wij zijn ervan overtuigd dat het benutten van verschillende talenten en perspectieven ons beter maakt en zorgt voor een plezierige plek voor iedereen die bij en met ons werkt. Omdat we nieuwe stemmen waarderen hebben we geen vaste eisen, maar om een beeld te schetsen van onze voorgaande junior-directeuren:

 • Een (HBO/WO) bachelor 3 of masterstudent of recent afgestudeerde, bijvoorbeeld kunstgeschiedenis, communicatie, kunstacademie of PABO.
 • Houdt focus op de prioriteiten en kan de eigen werklast balanceren
 • Beheerst de Nederlandse taal, Duits is een pré
 • Geen 9 tot 5 mentaliteit, je werkt 5 dagen per week verdeeld over de hele week
 • Affiniteit met kunst en cultuur
 • Ervaring in leidinggeven en organiseren met een goed ontwikkeld verantwoordelijkheidsgevoel

Geïnteresseerd in een stage bij museum Villa Mondriaan? Je kunt tot en met maandag 16 november je cv en motivatiebrief aanleveren. Op maandag 23 november vinden de gesprekken (online) plaats. Houd deze dag dus vooral vrij in je agenda. Je sollicitatie kun je richten aan Charlotte Rixten, directeur, via info@villamondriaan.nl. Mocht je meer informatie willen, dan kun je altijd bellen naar 0543-515400.

 

Aanvang stage: januari 2020 (communicatie) en februari 2020 (educatie)

Periode: 6 maanden

Omvang: 5 dagen per week

Leer meer over museum Villa Mondriaan Het museum