Museum Villa Mondriaan
Museum Villa Mondriaan is hét museum voor coming-of-age. De wereldberoemde Piet Mondriaan ontwikkelde zich tijdens zijn tienerjaren in deze villa in Winterswijk. Naast topstukken van de jonge Mondriaan toont het museum werken van zowel gevestigde als hedendaagse kunstenaars in hun zoektocht naar een eigen signatuur. Eén ding hebben de kunstenaars gemeen: net als de jonge Mondriaan bevinden ze zich allemaal in de turbulente periode van hun ontwikkeling.
Mondriaan verwierf wereldfaam in Parijs en New York. Minder bekend is dat zijn schilderscarrière begon in Winterswijk. In 1880 begint het verhaal van Villa Mondriaan, wanneer de familie Mondriaan naar Winterswijk verhuist. De vijf kinderen, vier jongens en één meisje, verdelen de aanwezige slaapkamers, de bedden worden geplaats en de moestuin wordt in gereedheid gebracht. Enkele dagen later, na het settelen, verzorgt vader Mondriaan de eerste tekenlessen in de nabijgelegen school. Ook de jonge Piet wordt het tekenen al vroeg bijgebracht, maar van een opleiding tot kunstenaar is vader Mondriaan niet gecharmeerd.
Desondanks werkt Piet aan de ontwikkeling van zijn eigen artistieke handschrift. Samen met zijn oom Frits oefent hij in het Achterhoeks landschap. Hij legt volgens traditie met donkerbruine tinten het met bladeren bedekte bos vast. Zijn schilderijen en studies hebben veel weg van de werken van Frits. Soms signeert Piet de werken zelfs met de naam Frits Mondriaan in de hoop dat ze geëxposeerd worden. Van de persoon Piet Mondriaan hadden de meeste kunstcritici nog nooit gehoord.
Met veel doorzettingsvermogen en ondernemingszin dient Piet een verzoek in voor een studiebeurs bij de Koningin van Nederland. Met behulp van deze studiebeurs kan hij in 1892 de eerste tekenlessen volgen op de Rijksacademie Amsterdam. Net als iedere adolescent poogt de jonge Piet vorm te geven aan zijn identiteit en zijn authentieke stijl. In deze eerste stappen van zijn ontwikkeling worden de contouren van zijn latere stijl zichtbaar.
Ruim een eeuw nadat de familie Mondriaan de eerste stappen zette in Winterswijk, vestigde Museum Villa Mondriaan zich in de villa. Tijdgenoten, als ook gevestigde makers en hedendaagse talenten hebben een plek in het museum. Eén ding hebben ze gemeen: allemaal zijn zij of waren zij net als de jonge Piet Mondriaan midden in de turbulente periode van hun coming-of-age.
Ontstaan
Hoewel het museum pas recent geopend is, is de Villa al langer een begrip in Winterswijk. Dit is echter niet altijd het geval geweest. In 1982 dreigde het toen zwaar verwaarloosde pand zelfs gesloopt te worden. Jan en Elizabeth Nijhuis wisten dit te voorkomen. Zij kochten en renoveerden de villa aan de Zonnebrink en vestigden er ‘Galerie Mondriaanhuis’. Bij Elizabeth speelde al langer het idee om op termijn in de Villa een aan Mondriaan gewijd museum te beginnen. Dankzij de inzet van de burgers van Winterswijk en met steun van de gemeente en provincie wordt museum Villa Mondriaan in 2013 gerealiseerd. Wim van Krimpen (oud-directeur van het Kunstmuseum Den Haag en de Kunsthal in Rotterdam) werd aangetrokken als directeur en met steun van een mecenas werden de Villa en de twee naastgelegen panden aangekocht en grondig verbouwd. Villa Mondriaan werd op 21 mei 2013 geopend door Prinses Beatrix. Museum Villa Mondriaan heeft een langdurig samenwerkingsverband met het Kunstmuseum Den Haag. Dankzij deze unieke samenwerking kan Villa Mondriaan elk jaar rekenen op een groot aantal bruiklenen uit de grootste en belangrijkste Mondriaancollectie ter wereld.
Café Mondriaan is nu geopend!
Heugelijk nieuws: ter ere van het tienjarig jubileum van Museum Villa Mondriaan is er een gloednieuw café in het museum geopend. En bij een nieuw café hoort een nieuwe menukaart, dus geniet nu van een speciaal Mondriaangebakje, een heerlijke kop koffie of van Piet’s bier door Brouwerij Wentersch, uiteraard met Boogiewoogie muziek op de achtergrond.
Naast de entree vanuit ons museum is Café Mondriaan ook vanaf de Zonnebrink te bereiken!