nl
nl de en
Donderdag tot en met zondag geopend | 11:00 – 17:00 uur
Tickets kopen

Het museum

Villa Mondriaan is een museum over de jonge jaren van Piet Mondriaan. Mondriaan verwierf wereldfaam in Parijs en New York. Minder bekend is dat zijn schilderscarrière begon in Winterswijk, waar hij van zijn achtste tot zijn twintigste jaar woonde.

Hier ontdekte Piet Mondriaan zijn passie voor tekenen en schilderen en werkte hij aan de ontwikkeling van het talent dat hem zou doen uitgroeien tot één van de belangrijkste vernieuwers van de schilderkunst. De jaren waarin zijn kunstenaarschap werd gevormd, bracht Piet Mondriaan door in de Villa aan de Zonnebrink 4.

Na een grondige verbouwing is sinds 2013 in deze villa en de naastgelegen panden museum Villa Mondriaan gevestigd. Hier wordt het levensverhaal van Piet Mondriaan verteld.

In de twee nieuw gebouwde tentoonstellingsruimtes wordt permanent een belangrijk deel van het vroege werk van Mondriaan tentoongesteld. De tentoongestelde werken laten zien hoe Piet Mondriaan zich ontwikkelde van een ambachtelijk en conventioneel schilder naar een kunstenaar die experimenteerde met kleur en vorm. In de latere werken uit deze vroege periode die in Villa Mondriaan worden tentoongesteld, is al duidelijk de kiem te zien van de stijl waarmee hij over de hele wereld beroemd zou worden.

In het voormalige woonhuis wordt een indruk gegeven van het gezinsleven van de familie Mondriaan in Winterswijk. Ook is hier werk te zien van de drie leermeesters van Piet Mondriaan in zijn Winterswijkse periode: zijn vader Piet Cornelis Mondriaan sr., zijn oom Frits Mondriaan en de schilder Jan Braet von Überfelt. Hier wordt de relatie zichtbaar tussen het vroege werk van Piet Mondriaan en de omgeving waarin dit tot stand kwam. Op de bovenverdieping van de villa bieden foto’s uit de persoonlijke collectie van fotopionier Ger Fiolet een beeld van het latere leven van Mondriaan. Daarnaast wordt hier en in het nieuwgebouwde Arco-paviljoen op de begane grond hedendaagse kunst tentoongesteld. In de aangrenzende tuin worden, evenals in de tijd dat de familie Mondriaan hier woonde, groenten en fruit gekweekt.

Ontstaan

Hoewel het museum pas recent geopend is, is de Villa al langer een begrip in Winterswijk. Dit is echter niet altijd het geval geweest. In 1982 dreigde het toen zwaar verwaarloosde pand zelfs gesloopt te worden. Jan en Elizabeth Nijhuis wisten dit te voorkomen. Zij kochten en renoveerden de villa aan de Zonnebrink en vestigden er ‘Galerie Mondriaanhuis’. Bij Elizabeth speelde al langer het idee om op termijn in de Villa een aan Mondriaan gewijd museum te beginnen. Dankzij de inzet van de burgers van Winterswijk en met steun van de gemeente en provincie wordt museum Villa Mondriaan in 2013 gerealiseerd. Wim van Krimpen (oud-directeur van het Kunstmuseum Den Haag en de Kunsthal in Rotterdam) werd aangetrokken als directeur en met steun van een mecenas werden de Villa en de twee naastgelegen panden aangekocht en grondig verbouwd. Villa Mondriaan werd op 21 mei 2013 geopend door Prinses Beatrix. Museum Villa Mondriaan heeft een langdurig samenwerkingsverband met het Kunstmuseum Den Haag. Dankzij deze unieke samenwerking kan Villa Mondriaan elk jaar rekenen op een groot aantal bruiklenen uit de grootste en belangrijkste Mondriaancollectie ter wereld.

 

Een Bijzonder Gewoon café

Wilt u de indrukken die u heeft opgedaan in ons museum naderhand even op uw gemak laten inwerken of hebt u de behoefte om nog gezellig na te praten met uw gezelschap? In ons museumcafé kunt u nog even lekker rustig zitten met een kop koffie en heerlijk gebak.

Voor groepen zijn er daarnaast diverse mogelijkheden te bespreken, zoals een lunch of borrel. Ook ons terrasje en de mooie achtertuin zijn beschikbaar voor feesten en partijen. Voor meer informatie kunt u geheel vrijblijvend contact opnemen via info@villamondriaan.nl.

Bijzonder gewoon

Bij Bijzonder Gewoon krijgen medewerkers met een beperking de kans om hun horecatalent verder te ontplooien. Net als de jonge Piet Mondriaan, die in de villa zijn schilderstalent ontwikkelde, krijgt jong horecatalent hier ook de kans om zich verder te ontwikkelen. Wilt u meer weten over Bijzonder Gewoon? Klik hier.

Leer meer over de organisatie Organisatie