nl
nl de en
Dinsdag tot en met zondag geopend | 11:00 tot 17:00 uur
Tickets kopen

Polder met aangemeerde boot bij Amsterdam I., 1899-1900, olieverf op doek, particuliere collectie.

Op dit schilderij is een binnenschip in een kleine waterweg in de buurt van Amsterdam te zien. Op de achtergrond is aan de linkerzijde de Koninklijke Waskaarsenfabriek weergegeven, die Piet Mondriaan in hetzelfde jaar nog op een apart doek vastlegde. Mondriaan kende de omgeving goed; hij woonde op dat moment op een steenworp afstand van de fabriek aan de Ruysdaelkade. De fabriek werd destijds vaak afgebeeld “om de kostbare erfenis van een roemrijk verleden te verbeelden” en om de jonge vrouwen die er voor een hongerloon werkten af te beelden. Mondriaans tijdgenoten Isaac Israëls en George Hendrik Breitner haakten in hun tekeningen en schilderingen in op dit sociale aspect. Mondriaan was niet zozeer verliefd op Amsterdam en de industriële omgeving, noch was hij geïnteresseerd in het sociale aspect. Met het afbeelden van de Koninklijke Waskaarsenfabriek of de Stadhouderskade wilde Mondriaan juist de onveranderlijke schoonheid van de natuur benadrukken. Dit doet hij de ene keer door zich te focussen op de weerspiegeling van de fabriek in het water en de andere keer door de aandacht te vestigen op het verstilde industriële landschap rondom de fabriek.

Mondriaan schilderde de boot met vluchtige penseelstreken. De textuur van het doek is voornamelijk onderin het schilderij goed te herkennen. Opvallend aan dit schilderij is dat het twee keer door Mondriaan is gesigneerd. In de linkeronderhoek staat “Piet Mondriaan”, terwijl rechtsonder ook al “Mondriaan” staat.

Meer weten? In het boek ‘Mondriaan in het Gemeentemuseum Den Haag’ (2008) van Hans Janssen leest u meer over Polder met aangemeerde boot bij Amsterdam I. en vele andere werken van Mondriaan.

Terug naar overzicht

Plan je bezoek

Reis naar Winterswijk

Villa Mondriaan Zonnebrink 4 7101 NC Winterswijk
Routeplanner

Openingstijden

2 jan. t/m 31 dec. 2024 Dinsdag t/m zondag 11:00-17:00 uur
Alle openingstijden

Tickets

Tickets zijn zowel online als bij de museumkassa verkrijgbaar.

Tickets kopen