nl
nl de en
Dinsdag tot en met zondag geopend | 11:00 tot 17:00 uur
Tickets kopen

Uw Woord is de Waarheid, 1894, olieverf op doek, collectie Scholengroep Accent Aalten x Welcome to the pleasure dôme, 2017, collectie Stichting Villa Mondriaan.

Het kunstwerk Uw Woord is de Waarheid werd gemaakt door Piet Mondriaan (1872) en zijn vader. Het halfronde schilderij zit vol met christelijke symboliek en was dan ook bedoeld om boven de ingang te hangen van de School voor Christelijk Nationaal Onderwijs in Winterswijk. De familie Mondriaan woonde in de witte villa naast het schoolgebouw, omdat Piet Mondriaan senior hoofdonderwijzer was van de school. Deze witte villa is nu deel van het museum.

Het ontwerp kwam vrijwel zeker van Mondriaan senior. Van hem leerde Piet Mondriaan ook tekenen. Mondriaan senior was indertijd al vrij bekend om zijn nationaal-christelijke feest- en gedenkplaten, zoals de lithografie Revolutie of Evangelie. Deze voorstellingen kennen dezelfde symboliek als in Uw Woord is de Waarheid: de zandloper als de tijd, de zeis als de dood, de duif staat
voor oprechtheid en de palmtak voor overwinning.

In 2017 maakt fotograaf Louise te Poele (1984) de cirkel compleet voor de tentoonstelling Jong&Veelbelovend. Met haar eveneens halfronde foto Welcome to the pleasure dôme toont ze op hedendaagse wijze een stilleven vol symbolen. Maar in plaats van tekenen van trots en overwinning toont ze verwelkende planten. Zo biedt het een spannend tegengewicht voor de traditionele, christelijke symboliek uit Uw Woord is de Waarheid.

In de terugkerende tentoonstelling Jong&Veelbelovend wordt jong talent een podium gegeven. Op die manier werkt Villa Mondriaan met de vernieuwers van vandaag aan de kunst van morgen, geheel in de geest van de jonge Piet Mondriaan.

Terug naar overzicht

Plan je bezoek

Reis naar Winterswijk

Villa Mondriaan Zonnebrink 4 7101 NC Winterswijk 0543 515 400
Routeplanner

Openingstijden

2 jan. t/m 31 dec. 2024 Dinsdag t/m zondag 11:00-17:00 uur
Alle openingstijden

Tickets

Tickets zijn zowel online als bij de museumkassa verkrijgbaar.

Tickets kopen