zonnebrink 4, 7101 nc winterswijk

Het ongrijpbare van André Thijssen

Van 2 maart t/m 16 september is in het voormalig woonhuis van Piet Mondriaan het autonome werk van fotograaf André Thijssen (1948) te zien. In het werk van Thijssen speelt het ongrijpbare een belangrijke rol. Hij kijkt door zijn lens naar situaties in het straatbeeld, waaraan de mens snel voorbijloopt op weg van A naar B. Hij brengt het alledaagse krachtig in beeld en laat de toeschouwer de wereld om zich heen nog beter ervaren. Geïnspireerd op het vroege werk van Mondriaan selecteerde Thijssen foto’s voor deze tentoonstelling.

Een andere tentoonstellingsruimte is gewijd aan het gewaagde project Faxinatie. In Faxinatie laat André Thijssen een ouderwets communicatiemiddel weer tot leven komen. In de jaren 90 stuurden Thijssen en artdirector Hans Wolf elkaar bijna dagelijks een fax met een reactie op beeld uit de media. Thijssen en Wolf verwonderden zich met humor en verbazing over de wereld om zich heen. Deze onderonsjes ontvouwden zich, tegen hun eigen verwachting in, tot een waar kunstproject. Van de ruim 4000 faxen bundelden zij er 618 bijeen in het boek Faxinatie, dat begin 2018 uitkwam. In museum Villa Mondriaan wordt het project voor het eerst in museale context getoond.

Naast het vroege werk van Piet Mondriaan toont museum Villa Mondriaan ook altijd werk van hedendaagse kunstenaars in allerlei disciplines. Tegelijkertijd met de fototentoonstelling van André Thijssen, wordt het Arco-paviljoen omgetoverd tot een knalrode pop-up store vol Chinese artikelen door kunstenaar Sander Wassink. In deze bijzondere installatie laat hij zijn fascinatie voor globalisatie spreken. Ook zijn de stijlvolle meubels van ontwerper Ineke Hans, waarbij het sociale design centraal staat, te bewonderen in het museum.


André Thijssen, Faxinatie 16, 2018. 

new nike air max 2019

←terug naar overzicht