nl
nl de en
Dinsdag tot en met zondag geopend | 11:00 – 17:00 uur

Mondriaan Mini: Maak je eigen verf

Als jij gaat verven gebruik je waarschijnlijk een verf uit een tube of een fles. Maar die tube is eigenlijk een hele nieuwe uitvinding. Voor die tijd maakten schilders hun eigen verf.

Goede verf heeft een mooie kleur die op je papier blijft zitten en die ook nog een beetje fijn schildert. Als je zelf verf mengt heb je dus drie ingrediënten nodig: pigment om kleur te geven, een bindmiddel dat zorgt dat het pigment blijft zitten en een verdunner om het goed smeerbaar te maken.

Hiervoor hadden zij een paar dingen nodig: pigment voor de kleur, en een bindmiddel dat ervoor zorgt dat het pigment niet van je papier valt. Vaak zit er nog een derde ingrediënt in: een verdunner. Het pigment is een poeder dat van verschillende dingen gemaakt kan worden zoals bijvoorbeeld planten en stenen. Maar jij kunt het ook maken met allerlei dingen die je thuis al hebt.

In deze Mondriaan mini kun jij net als de schilders van toen je eigen verf maken om daarna je eigen meesterwerk te maken. Hierbij kan je ingrediënten gebruiken die je zelf thuis hebt!. De naam van deze verf is tempera. Dit is een verfsoort gemaakt van ei.

Benodigdheden:

  • Een beslagkom om in te mengen
  • Kleine kommetjes voor de verschillende kleuren
  • Een vork om mee te mengen
  • Ei, het bindmiddel
  • Water, de verdunner
  • Pigment voor de kleur; hiervoor kun je dingen gebruiken die je zelf in de keuken hebt staan. Zo kun je met de kruiden kurkuma geel maken, met paprikapoeder rood, met cacaopoeder bruin, als je houtskool hebt kun je dit tot een poeder maken en gebruiken voor zwart, heb jij nog andere ideeën voor kleuren? Probeer die dan vooral uit!
  • In plaats van pigment kun je ook verschillende kleuren voedingskleurstof gebruiken

Wat moet je doen?

1. Begin met het scheiden van de dooier van het eiwit. We hebben voor de verf alleen de dooier nodig. Het eiwit kan je aan de kant zetten. Het eigeel wordt het bindmiddel van de verf.

2. Doe deze dus in de beslagkom. Roer het ei goed door.

3. Vervolgens kun je het ei verdelen over de kleine bakjes. Gebruik zoveel bakjes als je kleuren maakt.

4. Voeg in elk bakje een beetje van de poeder toe. Doe dit beetje bij beetje. Je hebt hier namelijk niet veel voor nodig. Zorg dat de het ei en pigment goed gemengd zijn zodat de kleur gelijk is. Als de verf nog te dik is, kun je ook nog een klein beetje water toe voegen. Dit is dan het derde onderdeel van de verf: de verdunner.

5. Je verf is klaar! Pak nu je kwast en ga aan de slag met je zelfgemaakte verf.

Ben je tevreden over het resultaat? Deel deze dan met ons op Facebook of Instagram!

Terug naar overzicht