nl
nl de en
Dinsdag t/m zondag geopend | 11:00 - 17:00 uur

Mondriaan Mini: Maak je eigen landschap

Een onderwerp dat je vaak terugvindt in schilderijen van Mondriaan zijn landschappen. Als je wel eens bij ons in het museum geweest bent heb je dat vast al wel gezien. Zo heeft hij bijvoorbeeld meerdere keren schilderijen gemaakt van bossen, boerderijen en velden. Mondriaan heeft meer dan 10 jaar gewoond in de villa die nu het museum is. Als je weleens bij ons geweest bent zul je gezien hebben dat wij ook een tuin hebben. Deze tuin was er toen ook al. Mondriaan gebruikte deze tuin ook om in te schilderen. Zo heeft hij de appelboom bijvoorbeeld vastgelegd.

Zo schilderde hij soms vanuit het huis wat er buiten te zien was of vanuit de tuin zelf. Kijk nu zelf ook eens naar buiten. Zijn daar dingen die interessant zijn om te schilderen? Of misschien kun je wel je fantasie gebruiken en tekenen wat je graag zou willen dat hier was.

Benodigdheden:

  • Papier
  • Potloden
  • Ander materiaal dat je thuis hebt

Wat te doen?

1. Kies eerst een plekje uit waar je aan de slag wilt gaan. Het leukste is natuurlijk om ook echt naar buiten te gaan, maar als je geen tuin of balkon hebt kun je het ook vanaf binnen doen.

2. Je kunt bijvoorbeeld planten of een boom schilderen, maar misschien heb jij wel meubels in de tuin staan die je graag wil schilderen. Of hebben jullie misschien mooie kunstwerken of standbeelden in de tuin staan die je na zou kunnen maken. Een ander onderwerp dat vaak terug te zien is bij Mondriaan zijn boerderijen en schuren, misschien hebben jullie die ook wel? Zoals je ziet kun je van alles uitkiezen. Zo koos ik deze buffel uit om te schilderen.

3. Als je iets gevonden hebt wat je op papier wilt zetten kun je aan de slag gaan. Probeer hierbij ook verschillende dingen uit. Vanaf welke kant is jouw uitzicht het mooiste, van links, rechts, boven of beneden? Als je meerdere schetsen gemaakt hebt kun je de mooiste uitkiezen en deze uitwerken tot een kunstwerk. Door je object van verschillende kanten te bekijken kun je bijvoorbeeld zien waar de schaduw is. Veranderd de sfeer van je schets als je het van een andere kant af maakt? En als je andere kleuren gaat gebruiken? Wil je dat het een vrolijk werk wordt of misschien juist niet? Voor een vrolijk werk kun je beter lichte kleuren gebruiken.

4. Hiervoor kun je zelf kiezen waarmee je dit gaat doen, maar let wel op dat je het handig mee moet kunnen nemen! Zo kun je bijvoorbeeld alleen primaire kleuren gebruiken: geel, rood en blauw. Door deze drie kleuren te mengen kun je alle andere kleuren maken. Je kan dan ook nog wel wit en zwart gebruiken. Dit zijn zogenaamde non-kleuren.

Ben je tevreden over het resultaat? Deel deze dan met ons op Facebook of Instagram!

Terug naar overzicht