nl
nl de en
Dinsdag tot en met zondag geopend | 11:00 – 17:00 uur

Mondriaan Mini: Symbolen

Veel kunstenaars maken gebruik van symbolen in hun werk. Deze symbolen zijn afbeeldingen die niet alleen letterlijk dat ding zijn, maar waarvan wij als kijkers weten dat ze ook andere dingen betekenen. Ook Piet Mondriaan heeft dit gebruikt. In ons museum hangt het schilderij Uw woord is de waarheid. Dit schilderij heeft hij samen met zijn vader gemaakt. Hierin zijn allerlei symbolen te zien. Wat denk je bijvoorbeeld dat de zeis, de kroon, het kruis of het schild betekenen?

Ga nu zelf ook aan de slag met symbolen in je eigen schilderij. Hieronder staat een lijstje met verschillende symbolen die vaak gebruikt worden, maar je kunt natuurlijk ook je eigen symbolen gebruiken.

Klik op de foto om hem groter te maken

Benodigdheden:

  • Papier
  • Verf
  • Potlood om mee te schetsen
  • Verf of tekenspullen

Wat moet je doen?

1. Voor deze opdracht ga je schilderen (of tekenen), maar dit wordt niet zomaar een kunstwerk. In dit kunstwerk komen allerlei geheime symbolen terug. Met die symbolen kun je een verhaal vertellen aan de mensen die je het kunstwerk laat zien als het af is. Inspiratie hiervoor kun je halen uit het lijstje hierboven, maar je mag natuurlijk ook je eigen symbolen verzinnen, dat hebben kunstenaars voor jou tenslotte ook gedaan!

2. Als je je boodschap bedacht hebt, kun je aan de slag gaan. Je kunt voor deze opdracht zelf kiezen welk materiaal je gebruikt. Heb je zin om te verven? Of juist met potloden of krijtjes te kleuren? Het kan allemaal.

3. Als je klaar bent kun je je werk laten zien aan je ouders of broertjes en zusjes. Kunnen zij raden welke symbolen jij gebruikt hebt en wat deze betekenen?

Ben je tevreden over het resultaat? Deel deze dan met ons op Facebook of Instagram.

Terug naar overzicht