zonnebrink 4, 7101 nc winterswijk

Mondriaanlezingen

Naar aanleiding van eerdere succesvolle lezingen organiseert Villa Mondriaan in het najaar van 2015 een lezingenreeks over de schilder Piet Mondriaan. De lezingen zijn los van elkaar te bezoeken en gaan elk in op een ander aspect van Mondriaans werk.

29 oktober 
Jan Bor: Mondriaan Filosoof?

Jan Bor is filosoof en was mede auteur van De Verbeelding van het denken, waarvan meer dan 100.000 exemplaren zijn verkocht. In zijn nieuwe boek Mondriaan, Filosoof gaat hij in op Piet Mondriaan als filosoof, zowel beeldend als schrijvend.Mondriaan filosoof?

Hij was toch een schilder, zelfs een van de belangrijkste van de twintigste eeuw? Maar Mondriaan heeft ook tot het einde van zijn leven teksten geschreven. Daarin zet hij in filosofische taal uiteen dat zijn beeldende werk een uitdrukking is van zijn visie op de werkelijkheid. In de lezing geeft Jan Bor aan dat Mondriaans werk oosterse invloeden heeft ondergaan waarin ook de theosofie een rol heeft gespeeld. Toch toont zijn werk een dimensie die geen leer of theorie kan omvatten.

Toegang
Normaaltarief: €10,00
Vriendentarief: €7,50
Aanvang 19:30, start lezing 20:00


26 november
Prof. Dr Léon Hanssen: Biografie Piet Mondriaan 1919-1933 – van klassiek tot abstract

De cultuurhistoricus prof. dr. Léon Hanssen (Tilburg University) publiceerde eerder dit jaar de biografie De schepping van een aards paradijs: Piet Mondriaan 1919-1933. Het boek behandelt de periode waarin Mondriaan in Parijs zijn ‘klassiek’ abstracte schilderstijl ontwikkelde.

In zijn lezing zal Hanssen een belangrijke punten van zijn biografie uiteenzetten. Hij zal ingaan op de transitie van Mondriaan. In zijn vroege jaren in Winterswijk schilderde hij namelijk nog relatief ‘brave’ dorps-en natuurgezichten, terwijl hij later in zijn carrière de stoot kon geven tot de radicaalste omwenteling in de beeldende kunst sinds de renaissance.
Als toegift zal Léon Hanssen bekendmaken of en zo ja met welk deel van Mondriaans leven hij zijn biografie van de schilder zal voortzetten.

Toegang
Normaaltarief: €10,00
Vriendentarief: €7,50
Aanvang 19:30, start lezing 20:00

Reserveren is gewenst en mogelijk via info@villamondriaan.nl

new nike air max 2019

←terug naar overzicht