Jana Roovers (25) benoemd tot directeur van Villa Mondriaan
Zelf kan ze het nog bijna niet geloven, vanaf 1 oktober is Jana Roovers (25) de nieuwe directeur van Museum Villa Mondriaan in Winterswijk. Een museum waar experiment, erfgoed, kunst en cultuur elkaar kruisen. Jana volgt Charlotte Rixten op, die directeur was sinds 2019 en met ingang van 1 november de functie van Head of Academic Heritage aan de TU Delft bekleedt.
Al eerder was Jana betrokken bij het museum als junior-directeur waar ze het volledige kunsteducatieve aanbod herschreef. Jana: “Villa Mondriaan biedt jong talent de kans om zich te laten zien en legt parallellen tussen het oeuvre en leven van de jonge Mondriaan en dat van hedendaagse makers. Het is belangrijk dat je als bezoeker inzicht krijgt in het maakproces en in de ontwikkelingen die een kunstenaar doormaakt, want een groot kunstenaar word je niet zomaar. De koers die Villa Mondriaan vaart is er een die perfect aansluit bij mijn intrinsieke motivator om in de kunst- en cultuursector actief te zijn: iedereen zou in staat gesteld moeten worden om kunst, cultuur en erfgoed ten goede te laten komen van diens (persoonlijke) ontwikkeling”.
De kersverse directeur behaalde in Tilburg haar bachelor Docent Beeldende Kunst en Vormgeving. In 2019 werd Jana genomineerd voor de Jacques de Leeuw Prijs en won ze de Atelierprijs Tilburg. Na de Master Kunstbeleid en Kunstbedrijf gevolgd te hebben aan de Radboud Universiteit, hoopt Jana haar opgedane kennis als directeur in de praktijk te kunnen brengen. Jana werkte tot voor kort als producent in Arnhem en Nijmegen voor het Go Short festival en P–OST platform.
Jan Hovers, voorzitter van het bestuur: “We zijn erg blij dat Jana als nieuwe jongste directeur van Nederland aan de slag gaat bij ons. We kenden haar inhoudelijke kennis en praktische slagvaardigheid al uit haar tijd als junior-directeur. We hebben er het volste vertrouwen in dat zij het museum in het 10e bestaansjaar naar een hoger plan zal trekken.”
Het museum zal zich komende jaren onder meer richten op een verdere professionaliseringsslag. Daar hoort het vergroten van het landelijk netwerk en het uitbouwen van de relaties met (lokale) partners bij. Jana: “Musea zijn niet enkel een afspiegeling van identiteiten, maar hebben omgekeerd ook invloed op de identiteit van een regio en van diens bezoeker. Alle ingrediënten liggen klaar om met het 10-jarig bestaan in 2023 zowel de positie van het museum in het kunst- en culturele veld te bestendigen en grote groepen bezoekers in het museum te ontvangen”.
Het museum is in 2013 geopend door H.K.H. Prinses Beatrix en heeft zich in het bijzonder toegelegd op het vroege werk van Piet Mondriaan, dat voor een deel in Winterswijk en omgeving is ontstaan. Mondriaan woonde van 1880 tot 1892 met zijn familie aan de Zonnebrink in Winterswijk. Het museum is gehuisvest in de voormalige woning van de familie Mondriaan. Momenteel zijn tot en met 26 februari de tentoonstellingen De Amsterdamse Joffers, Joris Laarman: Maker Chairs en Louise te Poele: Into the Pleasure Dome te bekijken.