nl
nl de en
Dinsdag tot en met zondag geopend | 11:00 tot 17:00 uur
Tickets kopen

Opening La vibration des couleurs | Mondriaan, Sluijters, Gestel

26 apr 2024

Op vrijdag 19 april zijn onder grote belangstelling de nieuwe tentoonstellingen geopend in Museum Villa Mondriaan. Gastspreker Caroline Breunesse, directeur-bestuurder van Rijksmuseum Twenthe, opende met verbindende woorden de tentoonstelling La vibration des couleurs | Mondriaan, Sluijters, Gestel. In haar speech sprak Breunesse over samenwerking en bruikleenverkeer tussen culturele partijen in het oosten des lands. Ook belichtte zij het belang van toegankelijkheid in de museumsector. In navolging benadrukte Wethouder Metaal-ten Dolle van de Gemeente Winterswijk hoe Museum Villa Mondriaan samen met de gemeente bouwt aan een divers en inclusief dorp. Met de aanleg van de geleidelijnen en de multizintuigelijke aard van de tentoonstelling, komt het museum we een stap dichter bij dit streven naar een zo toegankelijk mogelijk museumbezoek.

La vibration des couleurs is een herinterpretatie van een gelijknamige tentoonstelling waarmee Galerie ’t Mondriaanhuis in 1985 opende. Het terugvinden van de werken uit de particuliere collectie die toentertijd te zien was, was ‘een speurtocht met in eerste instantie veel doodlopende wegen’, vertelde conservator Jitske Lamain. Veel van deze werken kwamen uit de collectie van kunstverzamelaar Esser. Over Esser schreef David de Poel een biografie getiteld ‘Ik wil koning zijn’, die hij introduceerde tijdens de opening.

Ineke Braak-van Kasteel opende in de tweede helft van de avond de tentoonstelling: ‘Hommage aan Mondriaan | het woonhuis van de familie Mondriaan anno nu’ met een mooi verhaal hoe de reizende tentoonstelling juist in Winterswijk is neergestreken. Tot slot speelden Dominica Eyckmans op de altviool en Gerben Grooten op de marimba het muziekstuk dat speciaal voor ‘La vibration des couleurs’ is gecomponeerd door Stéphane Collin. Villa Mondriaan dankt alle bruikleengevers, het Mondriaan Fonds en het Cultuurfonds voor hun bijdragen.

Terug naar overzicht