nl
nl de en
Dinsdag tot en met zondag geopend | 11:00 tot 17:00 uur
Tickets kopen

Aan het woord: verhalenverteller Rawda

13 jan 2022

Sinds begin juli biedt Villa Mondriaan een Perzische en (standaard) Arabische audiotour aan. Verhalenvertellers Darya, Shadi, Nouran en Rawda leggen in de nieuwe audiotour, in het Perzisch en Arabisch, inspirerende en unieke verbindingen tussen hun eigen achtergrond en geschiedenis en de vroege werken van Piet Mondriaan. Vandaag delen wij het bijzondere verhaal van Rawda:

Kunstenaarsbestaan

Mondriaan begon al op jonge leeftijd met afbeelden, daarbij hielp hij zijn vader met het tekenen van symbolen. Mondriaan groeide op tussen de verf en penselen. Zijn vader was religieus en het hoofd van een basisschool in Winterswijk. Toen Mondriaan besloot schilder te worden, vond hij geen aanmoediging van Mondriaan senior, die van mening was dat schilderen geen beroep was. Volgens Mondriaans vader kon schilderen geen toekomst bieden. Ondanks deze adviezen volgde Mondriaan zijn droom. Het leven als kunstenaar was niet altijd eenvoudig in Winterswijk. In 1892 verhuist hij naar Amsterdam, ver van zijn ouderlijk huis vandaan. Hij studeerde ‘s nachts en werkte overdag aan zijn droom. Mondriaan wilde dingen fotograferen en hun schoonheid behouden om met anderen te delen; als een tijdmachine die schoonheid en inspiratie aan anderen verspreidt.

Alles is inspiratie

De natuur was zijn belangrijkste inspiratiebron. We zien in zijn schilderij eenvoudige boerderijen tussen helder afgebeelde bomen en groene gazons. Ook dieren krijgen in Mondriaan zijn landschap een plek: zwemmend of wandelend naast de rivier. Mondriaan lijkt alle elementen van het leven te willen vertegenwoordigen, zelfs de lelijke fabrieksschoorstenen.

De geest aanspreken

Vanaf 1911 ontwikkelde Mondriaan interesse in filosofie en kubisme. Dit beïnvloedde zowel zijn leven als zijn schilderijen. Zo wilde Mondriaan in zijn werken de geest en de menselijke geest van elke persoon individueel aanspreken. Mondriaan ontdekte dat abstractie bij uitstek in staat is om menselijke gevoelens nauwkeurig en gedetailleerd over te brengen met zorgvuldig gekozen kleuren en vormen. Ik hoop dat we het vermogen zullen hebben om de menselijke geest aan te spreken en erin te graven, het te ontdoen van zijn beperkte kleuren en beelden, en te weten wat erin zit, zodat we in vrede kunnen leven. Op ons land zonder oorlog of schade. Laten we ons ontdoen van stilstaande beelden en de ziel aanspreken op een betere wereld.

Afbeelding: Piet Mondriaan, Polder met aangemeerde boot bij Amsterdam I, 1899-1900, particuliere collectie

Terug naar overzicht