nl
nl de en
Dinsdag tot en met zondag geopend | 11:00 tot 17:00 uur
Tickets kopen

Lezing Maria Driessen over het luminisme

In de tentoonstelling La vibration des couleurs | Mondriaan, Sluijters, Gestel toont Museum Villa Mondriaan voor het eerst luministisch werk van de drie schilders. Maar wat is het luminisme eigenlijk? En hoe kon het uitgroeien tot één van de meest geliefde stromingen in de kunstgeschiedenis? Kunsthistorica Maria Driessen beantwoordt deze en andere vragen tijdens een lezing over het luminisme.

Het luminisme is een stroming in de schilderkunst waarbij kleur wordt gebruikt door de kunstenaar om zijn beleving van het licht weer te geven. Ontstaan rond 1904 is de stroming verwant aan het impressionisme, het fauvisme en het pointilisme. De overeenkomst met de drie genoemde stromingen is te zien in het gebruik van felle kleuren, aandacht voor het effect van licht en een vibrerende penseelstreek. Het landschap is een favoriet onderwerp.

In België groepeerde de beweging zich rondom Emile Claus en bestond uit schilders die behoorden tot Les XX en La Libre Esthétique, zoals George Lemmen, James Ensor, Anna Boch, Gust De Smet en Frits van den Berghe.

In Nederland waren Jan Toorop, Jan Sluijters, Leo Gestel en Piet Mondriaan er de belangrijkste vertegenwoordigers van. In de periode van 1908 tot 1918 genoot de stijl haar grootste populariteit en troffen de schilders elkaar in de zomer in Domburg waar zij werden uitgedaagd door zon, zee en strand. Met name het Zeeuwse licht werd als uniek ervaren.

Wat? Lezing over het luminisme van Maria Driessen
Wanneer? Zondag 9 juni 12:30-13:45
Prijs? €7,50 per persoon, excl. entree
Waar? Villa Mondriaan, filmzaal

Koop je kaartje via deze link!

Vrijwilligers en Vrienden van het museum krijgen korting op de lezing.

Terug naar overzicht