nl
nl de en
Dinsdag tot en met zondag geopend | 11:00 tot 17:00 uur
Tickets kopen

Lezing over de Amsterdamse Joffers

Deze winter kunt u in museum Villa Mondriaan genieten van de werken van de Amsterdamse Joffers, die net als Mondriaan aan de Rijksakademie van beeldende kunsten in Amsterdam studeerden. In tegenstelling tot Mondriaan bleven de Joffers vasthouden aan een figuratieve en meer traditionele schilderstijl. Terwijl de abstracte composities van Mondriaan nog altijd wereldberoemd zijn, zijn de portretten en stillevens van de Joffers in de loop van de tijd in de vergetelheid geraakt. Wilt u graag meer weten over deze vrouwen en hun werk? Op zaterdag 17 december geeft Bram Wildeman, geboren en getogen in Winterswijk, een lezing waarin hij zijn liefde voor de Amsterdamse Joffers graag met u deelt.

De interesse van Bram Wildeman in deze kunstenaars ontstond toen zijn teken- en kunstgeschiedenisleraar Peter Petersen hem wees op de aquarel van Betsy Westendorp-Osieck die in de lerarenkamer van de Groen van Prinstererkweekschool in Doetinchem hing. Na deze eerste kennismaking met het werk van een van de Joffers ging Bram op onderzoek uit. Hij verdiepte zich in het leven en de kunstwerken van deze vrouwen en schreef hier in 1970 een scriptie over. In de jaren die volgden is zijn interesse in de Amsterdamse Joffers altijd gebleven. Bram schrijft: “Zelf hebben mijn vrouw en ik drie ‘Joffers’ in huis. Het is heel bijzonder om nu te midden van zoveel Joffers mijn verhaal te mogen doen.”

Dag: zaterdag 17 december 2022
Tijd: van 15.00 tot 16.00 uur
Locatie: Amsterdamse Joffers zaal (op de eerste verdieping van museum Villa Mondriaan)
Leeftijd: vanaf 12 jaar
Prijs: gratis (exclusief entree)
Aanmelden: verplicht. Aanmelden kan via info@villamondriaan.nl. Graag vernemen wij uw naam, uw telefoonnummer en het aantal personen waarmee u komt.

Terug naar overzicht