Diana Scherer en Holger Niehaus
Holger Niehaus
Van 16 mei t/m 16 september 2015 heeft Villa Mondriaan werk van Holger Niehaus getoond. De Duitse Niehaus, geboren in Nordhorn in 1975, maakt naam als kunstenaar die een loopje neemt met een klassiek Nederlands genre, het stilleven. Zijn minimalistische foto’s van planten, voedsel en dieren lijken op het eerste gezicht eenvoudig, maar zijn op pientere wijze geconstrueerd. Zijn camera laat zien wat hij met zijn handen kan creëren als tweedimensionale beeldhouwer.
In deze tentoonstelling waren foto’s te zien die de kunstenaar maakte voor Lux, de wekelijkse bijlage van het NRC. Speciaal voor Villa Mondriaan ontwikkelde Nel Schellekens recepten bij de foto’s. Schellekens is chefkok van Gasterij de Gulle Waard in Winterswijk en omschrijft zichzelf als een ‘kop tot kontkok’. Of het nou om dieren, groenten of fruit gaat, ze gooit niets weg en gebruikt alles, van kop tot staart, in haar gerechten. De foto’s en recepten zijn gebundeld in het boek Handgemaakt, te koop in het museum en bij Van Zoetendaal uitgevers.
Diana Scherer
Diana Scherer wordt in 1979 geboren in het Duitse Launingen, maar woont en werkt sinds 2003 in Amsterdam. Villa Mondriaan heeft foto’s uit de serie ‘Nurture Studies’ getoond, een reeks ogenschijnlijk eenvoudige bloemstillevens. De foto’s vormen het sluitstuk van een intensief proces. Scherer zaait de planten in op haar eigen balkon en verzorgt ze liefdevol. Een opvallend detail is dat de planten niet in de vrije grond groeien, maar gedwongen zijn zich te ontwikkelen binnen het keurslijf van een vooraf om de vorm gekozen vaas. Wanneer de planten na een half jaar volgroeid zijn, ontdoet Scherer ze van hun korset en fotografeert ze de plant met wortel en al. Doordat de wortels zich naar de vaas vormen, blijft deze vorm intact.