nl
nl de en
Dinsdag tot en met zondag geopend | 11:00 tot 17:00 uur
Tickets kopen

Hommage aan Mondriaan: het woonhuis van de familie Mondriaan anno nu

Museum Villa Mondriaan is het museum museum voor coming-of-age. De wereldberoemde Piet Mondriaan ontwikkelde zich tijdens zijn tienerjaren in deze villa in Winterswijk. Naast topstukken van de jonge Mondriaan toont het museum werken van zowel gevestigde als hedendaagse kunstenaars in hun zoektocht naar een eigen signatuur. Eén ding hebben de kunstenaars gemeen: net als de jonge Mondriaan bevinden ze zich allemaal in de turbulente periode van hun ontwikkeling. In de zomer van 2024 spatten de kleuren van het doek en komt het woonhuis van de familie Mondriaan tot leven.

Het is in 1880 dat Mondriaan vanuit zijn slaapkamerraam wegdroomt bij de aanblik van de appelboom in de moestuin. De boom moet met zijn wilde vertakkingen een bijzondere indruk gemaakt hebben op de jonge kunstschilder. Ook op latere leeftijd neemt Mondriaan de natuur als uitgangspunt, alhoewel Mondriaans abstracte boom haast niet te herkennen is als dusdanig. Herkenbaarheid is evenmin van belang voor de 37 tafels en krukken die in de zomer van 2024 het woonhuis van de familie Mondriaan tot leven brengen. In samenwerking met Galerie Conny van Kasteel brachten 37 internationale kunstenaars een hommage aan Mondriaan. Met hun strakke lijnen, explosieve kleuren, plexiglas en hout zijn deze tafels en krukken allerminst alledaags. Laat je verrassen door Hommage aan Mondriaan: Het woonhuis anno nu en beleef de Villa van de kunstenaarsfamilie als nooit tevoren.

Deze tentoonstelling is tot stand gekomen in samenwerking met Galerie Conny van Kasteel.

Deelnemend kunstenaars: Getulio Alviani, Stephan Fillitz, Andre van Lier, Peter Royen, Albert Rubens, E.R.Nele, Norbert Thomas, Jac Bisschop, Go de Graaf, Henk van Gerner, Peter Jansen, Yvonne Kracht, Anneke Klein Kranenbarg, Wicher Meursing, Riki Mijling, Henk Peeters, Anthonie Sas, Marry Teeuwen, Roel Teeuwen, Piet van Zon, Kengirō Azuma, Iginio Balderi, Inge Besgen, Enrico Castellani, Hans Günter Dienst, Andre Evrard, Rolf Forster, Julian Gil, Ernst Hesse, Alfons Kunen, Umberto Mariani, Jean Mauboulès, Lucio del Pezzo, Mauro Staccioli, Rezso Somfai, Loek Bos en Willem Kloppers.

Terug naar overzicht