nl
nl de en
Dinsdag tot en met zondag geopend | 11:00 tot 17:00 uur
Tickets kopen

Het Offer

31 mrt 2021

Jan Toorop | Het Offer | Datering origineel: 1927

Elizabeth Nijhuis-Wiggers: Het voormalige woonhuis van Piet Mondriaan, daar waar nu museum Villa Mondriaan gevestigd is, zou in 1984 plaatsmaken voor een grootschalig woningbouwproject. De gemeenteraad gaf maar weinig om het woonhuis en stond op het punt met het project akkoord te gaan. Daar stak Elizabeth Nijhuis-Wiggers gelukkig een stokje voor. Zij achtte het voormalig woonhuis van groot belang voor Winterswijk. Samen met haar man, Jan Nijhuis-Wiggers, kocht ze het pand, waarna even later galerie Het Mondriaanhuis haar deuren opende. Zo organiseerde Elizabeth tientallen exposities waarbij moderne kunst centraal stond en waardoor niet alleen Winterswijk, maar een veel groter deel van Oost-Nederland kennismaakte met het werk van moderne kunstenaars.

In 1991 verhuisde Galerie Mondriaanhuis naar een aangrenzend winkelpand. Voor het voormalige woonhuis van Piet Mondriaan, toen nog steeds bewoond door Elizabeth en Jan, ontstonden nieuwe plannen: Elizabeth pleitte voor de komst van een museum. De aanhouder wint; in 2012 vindt Elizabeth een medestander in Wim van Krimpen, voormalig directeur van de Kunsthal in Rotterdam en het Kunstmuseum Den Haag. Met behulp van zijn expertise wordt museum Villa Mondriaan een feit en met de steun van een mecenas worden het voormalige woonhuis en de twee naastgelegen panden aangekocht en grondig verbouwd. Op 21 mei 2013 wordt Villa Mondriaan geopend door Prinses Beatrix.

Elizabeth, grondlegger van Villa Mondriaan, zet zich nog altijd in voor het museum. Deze prent is door haar in bruikleen gegeven aan het museum. Zoals zij eerder Oost-Nederland kennis liet maken met de moderne kunstenaar, stelt zij nu de bezoeker in staat om kennis te maken met Jan Toorop.

Het Offer is een van de laatste werken van Toorop. Het Offer vormt een combinatie van acht losse tekeningen, waarbij de middelste met de Franciscaner monnik Valentinus Paquay (het Paterke van Hasselt) boven de rest uitsteekt. Het werk toont christenen die op weg zijn naar Maria. Zo is naast Valentinus Paquay ook Mussolini te zien, zuster Ans Huf en zuster Agnes Westermann van Bethanië, Paus Pius XI, Theresia van Lisieux en Toorop zelf. Twee keer afgebeeld, zowel links als rechts op de tekening en te herkennen aan haar groene jurkje, is Toorops kleindochter Annetje.

Terug naar overzicht