nl
nl de en
Dinsdag tot en met zondag geopend | 11:00 tot 17:00 uur
Tickets kopen

Madonna aan zee

31 mrt 2021

Jan Toorop | Madonna aan zee | Datering origineel: 1924

Diny Mensink: “Mijn moeder (1920-2018) is in 1942 katholiek gedoopt toen ze 21 jaar oud was. Zij is in Harlingen geboren, maar is door de situatie thuis naar IJsselmuiden/Kampen verhuisd en heeft daar mijn vader ontmoet. Daar heeft ze volgens mij ook haar eerste heilige communie gedaan. De prent heeft ze toen ook cadeau gekregen, maar ik weet niet van wie. Er waren paters en nonnen in de familie, dus ik denk dat ze dit vanuit die kant heeft gekregen, temeer omdat er iets op de achterkant van de prent staat. Mijn ouders waren er zeer zuinig op en bij mijn weten heeft het altijd, sinds hun huwelijk in 1948, bij hen in de gang of aan de muur bij de trap gehangen.

Mijn ouders hadden ook een groter schilderij van deze prent, dat ze volgens mij ter gelegenheid van hun huwelijk hebben gekregen. Ook dit schilderij heeft vanaf hun trouwen in de kamer gehangen. Ik ben sinds de dood van mijn moeder in het bezit van het kleine schilderijtje, doordat de inboedel is verdeeld. Ik koos dit schilderijtje en het hangt sindsdien bij mij in de kamer, waar ik het goed kan zien. Mijn zus is in het bezit van het grote schilderij.

Wat spreekt mij aan in dit schilderij? De verfijning in de tekening. Het maakte grote indruk op mij als kind; de sereniteit van de Madonna, de zee op de achtergrond, maar ook de vogels. Mijn moeder was een goed katholiek en in ons gezin speelde haar late toetreden tot de kerk een grote rol. Temeer, omdat onder andere haar doop de relatie met haar moeder ernstig heeft beïnvloed. Tussen 1942 en de jaren ‘80 speelde dat een grote rol in ons gezin, doordat er nooit bezoek was vanuit die kant van de familie en mijn moeder daar erg veel verdriet van had. Dat is pas in de jaren ‘80 goed gekomen door bemoeienis van mijn vader. Het schilderij vertegenwoordigt voor mij dus een grote emotionele waarde.”

Toorop was bijzonder geïnteresseerd in de voorstelling van de moeder met het kind. In de laatste jaren van zijn kunstenaarscarrière heeft hij Moeder Gods met Christuskind dan ook meerdere keren in beeld gebracht. Deze prent, Madonna aan zee, maar ook Wist Gij niet dat Ik behoor te zijn in hetgeen mijns Vaders is, Madonna met kind en Madonna met rood haar zijn daar voorbeelden van.

Terug naar overzicht