Alleen Christus kan ons redden
Jan Toorop | Alleen Christus kan ons redden | Datering origineel: 1920
Anoniem: “Mijn grootvader heeft na de oorlog een heleboel kunstwerken geruild en gekocht. Zo is hij ook aan deze prent gekomen. Toen ik achttien was, heb ik het huis van mijn grootouders leeggehaald en ook alles wat aan de muren hing in koffers gedaan. Toen mijn moeder overleed, stonden die koffers nog op zolder. Daar zat deze prent nog in. Ik heb de prent aan de muur hangen. Ik vind het ontzettend mooi. De prent is zo kunstig en het is een mooi compleet plaatje. Het is ook een beetje opstandig om een non-achtige vrouw naakt af te beelden die een kruis aanbidt. Er zitten ook hele mooie lijnen in. Bovenin lijkt er wel een soort verwarring te zijn ontstaan; ik weet niet hoe vlug zoiets iets getekend.
Ik heb de prent in de woonkamer naast allemaal kleine, oude schilderijtjes en dingetjes uit Winterswijk gehangen. Mijn huis zit vol. Ik heb de prent nu al een paar jaar, maar bij mijn moeder lag deze al vijftig jaar op zolder. Ik denk niet eens dat mijn moeder wist dat ze hem had.”
—
In tegenstelling tot zijn vroeg-symbolistische periode beeldt Toorop na 1905 vrijwel alleen de reine vrouw af. Doorgaans gebruikt hij dan als type de non; haar hoofd is bedekt en haar handen zijn gevouwen. Meestal heeft zij ook de ogen gesloten, om aan te geven dat zij één is met het hogere. Dit geldt naast Alleen Christus kan ons redden ook voor Gebed voor den kruisweg, De Harpspeelsters en Litani Kruisdagen.