nl
nl de en
Dinsdag tot en met zondag geopend | 11:00 tot 17:00 uur
Tickets kopen

Schatkamers van Gelderland

14 jul 2021

Op 24 juni lanceerde Erfgoed Gelderland de online 3D-collectie van het project ‘Schatkamers van Gelderland’. Dit project brengt zeventig historische objecten uit verschillende museumcollecties verspreid over Gelderland virtueel samen op collectiegelderland.nl. Schatkamers vertelt zo op innovatieve wijze de overkoepelende geschiedenis van Gelderland en brengt historische objecten virtueel samen in één verhaal. 34 Gelderse erfgoedorganisaties werkten samen aan dit project. Museum Villa Mondriaan droeg bij met Uw Woord is de Waarheid.

Een schatkamer van zeventig collectiestukken

Voor Schatkamers van Gelderland zijn zeventig collectiestukken geselecteerd uit meer dan tweehonderd ingezonden historische objecten, verspreid over de erfgoedsector in Gelderland. Het projectteam digitaliseerde deze collectiestukken naar interactieve 3D-replica’s. De kopieën komen virtueel samen op collectiegelderland.nl. De selectie concretiseert en illustreert de geschiedenis van het dagelijks leven, langdurige ontwikkelingen en belangrijke gebeurtenissen in de provincie Gelderland.

Villa Mondriaan doet mee

Eén van de zeventig collectiestukken is Uw Woord is de Waarheid. Het kunstwerk werd in 1894 gemaakt door vader en zoon Mondriaan. Het schilderij werd gemaakt ter gelegenheid van het 25-jarig bestaan van de School voor Christelijk Nationaal Onderwijs in Winterswijk. Het paste precies boven de entree van de school, en heeft er jarenlang gehangen.

 In het midden van dit halfronde schilderij ligt een dikke bijbel opengeslagen. Daaromheen liggen allerlei voorwerpen die een christelijke symbolische betekenis kennen: de zeis is het attribuut van de dood, de duif voor oprechtheid en vrede, de palmtak voor overwinning. Het idee van de voorstelling komt ongetwijfeld van Mondriaan senior, die lesgaf op de school en zijn kinderen christelijke waarden bijbracht.

Uw Woord is de Waarheid is vanaf nu niet alleen meer op zaal te zien bij Villa Mondriaan, maar ook online als 3D-replica. Bekijk de 3D-replica hier.

Zevenmijlslaarzen door de geschiedenis
De 3D-collectie is verdeeld in zeven tijdperken, van de prehistorie tot de twintigste eeuw. Voor elke periode zijn tien collectiestukken gekozen die een deel van de periode representeren. Denk aan een schedel van een wolharige neushoorn uit de prehistorie, een grafsteen van een Romeinse soldaat of de resten van de crime scene na een Vikingaanval. Ook dagelijkse objecten zoals kannetjes, speelgoed en sieraden dragen bijzondere verhalen met zich mee die samen de geschiedenis van Gelderland vertellen.

Reis door de tijd in de VR-game

Binnenkort zal ook de Virtual Reality game ‘Schatkamers van Gelderland’ fysiek rondreizen en tijdelijk verblijven op verschillende erfgoedlocaties. In deze game reizen twee spelers door het verleden om de historische objecten terug te brengen naar de juiste tijd en plek. Alleen zo kunnen ze de geschiedenis van Gelderland herstellen. Vanaf 5 juli kan het publiek de game voor het eerst spelen in Museum Het Pakhuis in Ermelo. Begin november komt de Virtual Reality game naar Villa Mondriaan.

Virtuele geschiedenisbeleving

Met ‘Schatkamers van Gelderland’ slaat geschiedenisbeleving een andere richting in. Dit project van Erfgoed Gelderland laat het brede publiek de geschiedenis van de provincie beleven op twee bijzondere manieren: een online collectie van 3D-replica’s en een spannende Virtual Reality game. Voor het project werkte Erfgoed Gelderland samen met 34 Gelderse erfgoedinstanties, Het Nieuwe Kader en Provincie Gelderland.

Terug naar overzicht