zonnebrink 4, 7101 nc winterswijk

Nieuwe tentoonstelling: Kunst van Komrij

Museum Villa Mondriaan slaat dit najaar een brug tussen beeldende kunst en literatuur, zoals Gerrit Komrij bij leven deed. De dichter, kunstliefhebber, veelzijdig literair schrijver en geboren Winterswijker vormt het middelpunt van een tentoonstelling over zijn favoriete kunstwerken. Komrij vond dat kunst aan een spijker moest hangen, en had daarbij een voorkeur voor realistische schilderkunst. In de villa waar Piet Mondriaan zijn kunstenaarstalent ontdekte worden schilderijen, tekeningen en etsen uit de privécollectie van Gerrit Komrij en zijn partner Charles Hofman getoond. Daarnaast zijn er werken van onder andere Jan Toorop, Jan Sluijters, Charley Toorop, Carel Willink en Kees Verwey te zien, kunstenaars waarover Komrij geschreven heeft. Deze werken zijn afkomstig uit de collecties van Museum MORE, Museum Arnhem en de Verwey Stichting.

In Kunst van Komrij spelen portretten, dubbelportretten en zelfportretten de hoofdrol. Komrij was gefascineerd door portretkunst, zowel in woord als beeld, en door het spiegeleffect ervan tussen maker, afbeelding en beschouwer. Speciaal voor de nieuwe tentoonstelling zijn hedendaagse auteurs uit het Nederlandse literaire veld uitgenodigd om te reageren op de kunstwerken. Deze auteurs, waaronder Jan Mulder, Maarten Inghels, Joke van Leeuwen en Hélène Gelèns, leveren een bijdrage in prozavorm of poëzie en hebben allen een bijzondere band met Komrij. De verhalen zijn te beluisteren op de audiotour en worden daarnaast uitgebracht als ansichtkaartenserie. Naast de permanente tentoonstelling met het vroege werk van Mondriaan biedt Villa Mondriaan altijd een podium aan vernieuwers van deze tijd.

De Irakese fotograaf Rehaab Al Khazraji maakte zijn eerste foto’s met zijn mobiele telefoon. Toen hij zeven jaar geleden naar Nederland vluchtte, diende het fotograferen ter afleiding in het AZC. Zijn eerste fotocamera kocht hij pas toen hij vijf jaar geleden met zijn gezin in Winterswijk kwam wonen. Zijn focus verplaatste van natuurfotografie naar portretten. Op de sprekende zwart-wit portretten die tentoongesteld worden in Villa Mondriaan tot en met 8 januari 2016, zijn voornamelijk familieleden en bekenden te zien. In zijn werk poogt hij de ware aard van mensen te laten zien, ook al heeft iedereen meerdere gezichten. 

Erik Klein Wolterink is een geboren en getogen Achterhoeker. Als ‘cartograaf van het dagelijks leven’ brengt hij de driedimensionale wereld om zich heen in beeld door middel van tweedimensionale media. Met zijn fotoserie ‘Terug Thuus’ (2010) en zijn filminstallatie ‘Gemengd Bedrief’ (2015) blikt hij terug op zijn herinneringen op de boerderij. Hij speelt in zijn fotografie met het verstrijken van de tijd en de veranderende omgeving. Klein Wolterink heeft zich laten inspireren door de nieuwe tentoonstelling en speciaal voor Villa Mondriaan een nieuwe film gemaakt: 'Weg van Wenters' (2016). Naast de film wordt er ook een beperkte genummerde oplage kunstenaarsboeken (leporello's) verkocht, onder dezelfde titel. 

Rehaab Al Khazraji (1973), Untitled, 2016.                                     

Erik Klein Wolterink (1965), videostill uit ‘Weg van Wenters’, 2016.

 

Afbeelding bovenaan: Theo Daamen (1939), Portret Gerrit Komrij. Bruikleen Charles Hofman, Gerrit Komrij Huis. 

air max 90 essential sale

←terug naar overzicht