nl
nl de en
Dinsdag tot en met zondag geopend | 11:00 tot 17:00 uur
Tickets kopen

De Mens Mondriaan

12 aug 2020

In de omschrijving van het Rijksbureau voor Kunsthistorische Documentatie in Den Haag staat bij Piet Mondriaan: illustrator, interieurontwerper, schilder, tekenaar, auteur, etser. Hij was dus een veelzijdig kunstenaar, maar hij was ook een veelzijdig mens. Wie was de man achter de kunstenaar?

Piet verhuist met zijn ouders, broers en zus naar Winterswijk als hij acht jaar oud is. Zijn vader, Piet Mondriaan senior, is daar aangesteld als hoofd van de christelijke school, en tekent in de avonduren vaak feest- en gedenkplaten. Piet mag hem op zijn 12e voor het eerst hiermee helpen, en zijn tekentalent wordt langzamerhand zichtbaar. Hij haalt de tekenaktes lager en middelbaar onderwijs, en vertrekt naar Amsterdam om te studeren aan de Rijksakademie voor Beeldende Kunsten. Hij zoekt zijn familie in Winterswijk echter nog vaak op om zijn vakanties door te brengen, en tekent en schildert dan veel. In de jaren na zijn studie verhuist hij vaak binnen Nederland, onder anderen naar Noord-Brabant, Domburg en Laren.

Er wordt vaak beweerd dat Piet een eenzaam, teruggetrokken leven leidde. Zijn werk was erg belangrijk, en hij werkte dan ook hard en precies. Maar over dat zijn leven eenzaam zou zijn is echter niets minder waar. Zijn adresboek is bewaard gebleven, en daaruit blijkt dat hij een druk sociaal leven leidde. Ook is hij op groepsfoto’s te zien met andere kunstenaars zoals Max Ernst, Marcel Duchamp, André Breton, Jan Toorop en diens dochter Charley Toorop. Hij voerde met hen graag lange gesprekken over kunst.

Piet was ook een muziek- en dansliefhebber. Vooral jazz en, in zijn tijd in New York, boogiewoogie waren bij hem erg geliefd. Toen hij nog in Laren woonde ging hij graag met zijn vriend Sal Slijper dansen bij openlucht dancing van het hotel Hamdorff. Door zijn gestileerde manier van dansen werd hij hier zelfs de ‘dansende madonna’ genoemd!

Meer weten over De Mens Mondriaan? De audiotour is zowel thuis als in ons museum te beluisteren via Smartify. Download de app in de App Store of de Google Play Store.

Terug naar overzicht