nl
nl de en
Dinsdag tot en met zondag geopend | 11:00 tot 17:00 uur
Tickets kopen

Kunst en kinderen: de positieve effecten

29 apr 2020

Kunst en kinderen: de positieve effecten

Met grote ogen kijkt ze naar het kunstwerk van Vytaytas Kumža voor zich. Geen perfect gestileerde foto’s, maar beelden voorzien van inspirerende elementen. “Pap, ik vind het mooi. Ik zie heel veel mooi figuurtjes. Daar kan je zo een verhaaltje van maken.” Kinderen bekijken de wereld met andere ogen. Onbevangen en met veel fantasie. Zo kijken ze ook naar kunst. Diverse onderzoeken wereldwijd toonden al aan dat kunst goed is voor de ontwikkeling van kinderen. Maar hoe zit dat precies? We leggen het je uit.

Het is met name de beleving waar het hier om draait. Kunst roept emoties op. Hoe jong (of oud) je ook bent. Wat je ziet of wat je voelt is nooit goed of fout. En zeker voor kinderen helpt het om zo hun eigen antwoorden te geven en een mening te vormen. Het stelt ze in staat om de dialoog aan te gaan en in eigen bewoordingen uit te leggen wat er met ze gebeurt. Dat kan op verschillende interactieve manieren, bijvoorbeeld door middel van een speurtocht door het museum waarbij kinderen op spelenderwijs in aanraking komen met kunst.

Aan de slag

Maar er is meer. Door naar kunst te kijken ontdekken zelfs de allerjongsten dat je met verschillende materialen de mooiste dingen kan maken. Geen wonder dus dat wij onze educatieve workshops, combineren met een bezoek aan ons villa atelier waar de kinderen zelf aan de slag gaan. Dat helpt niet alleen hun creativiteit te ontwikkelen, maar ook het inbeeldingsvermogen wordt vergroot. Hoe los je het bijvoorbeeld op als je meer diepte in jouw werk wilt creëren?

Durven doen

Durven doen, daar gaat het om, maar ook evalueren. Waarom heb ik voor een bepaalde techniek gekozen? Wat gaat goed, wat minder? Maak ik echt dat wat ik voor ogen had? Vragen die je jezelf continu stelt als je lekker aan de slag gaat. Het zijn ook deze vragen die kinderen (soms onbewust) meenemen wanneer ze lekker aan het knutselen zijn. Daardoor gaan kinderen probleemoplossend denken én tegelijkertijd worden de hersenen gestimuleerd.

Erop uit!

Niet zo verwonderlijk dus dat er veel scholen zijn die kunst als onderwerp hebben opgenomen in het lesprogramma. Maar kunst beleven hoeven ze natuurlijk niet alleen samen met hun klasgenootjes te doen. Want zeg nou zelf, een gezellig familie-uitje is toch altijd een goed idee?

Terug naar overzicht