nl
nl de en
Dinsdag tot en met zondag geopend | 11:00 tot 17:00 uur
Tickets kopen

Villa Mondriaan lanceert audiotour in Perzisch en Arabisch

28 jul 2021

Museum Villa Mondriaan presenteert verhalenvertellers Darya, Shadi, Nouran en Rawda. In de vernieuwde audiotour leggen zij, in het Perzisch en Arabisch, inspirerende en unieke verbindingen tussen hun eigen achtergrond en geschiedenis en de vroege werken van Piet Mondriaan.

Villa Mondriaan biedt de museumbezoeker audiotours aan in het Nederlands, Engels en Duits. De audiotour in het Perzisch en Arabisch wordt niet alleen binnen Villa Mondriaan als nieuw ervaren; Villa Mondriaan is het eerste Nederlandse kunstmuseum dat een audiotour aanbiedt in het Perzisch. De bestaande tours zijn niet zomaar vertaald, de sprekers hebben een geheel eigen invalshoek gekozen, waarbij ze vanuit hun eigen ervaringen vertellen over de vroege werken van de kunstschilder. Op deze manier wil het museum iedereen die nog geen Nederlands spreekt welkom heten.

Directeur Charlotte Rixten: “het uitgangspunt van het project was om de vroege kunstwerken van Mondriaan voor iedereen toegankelijk te maken, ook voor bezoekers die de Nederlandse taal nog niet helemaal beheersen. Al snel kwam uit gesprekken in de buurt naar voren dat er ook genoeg mensen zijn die al wel goed Nederlands spreken maar toch graag een keer het museum in hun moedertaal willen bezoeken. Dat zijn hier in Winterswijk bijvoorbeeld de textielarbeiders die hier al decennia wonen. Hoe vertrouwd de taal ook is, het is een compleet andere beleving in je eerste taal én vanuit een ander perspectief.”

De afgelopen maanden ontving Villa Mondriaan de verhalenvertellers één voor één in het museum, waarbij zij allen een kunstwerk van de jonge Mondriaan selecteerden. Vervolgens benaderden zij het kunstwerk vanuit hun eigen achtergrond en geschiedenis. Shadi herkent het gevoel van liefde voor een bekend uitzicht in de manier waarop Mondriaan de Jacobskerk heeft afgebeeld. De vrouwen die Mondriaan portretteerde, zetten Darya aan het denken over vrouwenrechten.

Vanaf 28 juli zijn de verhalen vanuit de luie stoel te beluisteren op de gratis app Smartify. Het mooiste is echter om de audiotour oog in oog met de vroege werken van Mondriaan te beluisteren, ook dat is vanaf 28 juli mogelijk in museum Villa Mondriaan. Villa Mondriaan wil de Rabobank van harte danken voor de sponsoring van de multimediaguides. Daarnaast spreekt Villa Mondriaan dank uit aan Ieders Museum voor de sponsoring van het bijzondere project.

Terug naar overzicht