nl
nl de en
Dinsdag tot en met zondag geopend | 11:00 tot 17:00 uur
Tickets kopen

5 dingen die je niet mag missen tijdens het bezoek aan Villa Mondriaan

28 aug 2021

1. Rollie Bollie Nog voordat je in het museum bent, trekt Rollie Bollie al de aandacht. Door de glazen verbindingsgang heen zie je het kunstwerk al staan in de tuin, die je met open armen ontvangt. Vergeet vooral niet om, na in de verbindingsgang alle kostuums van de tentoonstelling Ferengi bewonderd te hebben, de deur naar de tuin te openen om het kleurrijke kostuum van dichtbij te bekijken. Door tussen de vier poten van de installatie te kruipen en je schouders door het gat te steken, kan je het kostuum zelfs even aantrekken.

2. Het atelier van Klaas Gubbels Wie binnenstapt in het atelier van Klaas Gubbels in Arnhem weet niet waar hij of zij kijken moet. Overal staan sculpturen en hangen schilderijen van vaak felgekleurde, geabstraheerde koffiekannen, tafels en stoelen. Daartussen staan grote en kleine sculpturen en objets trouve die Gubbels over de hele wereld verzameld heeft. Een bezoek aan Gubbels’ atelier is een ervaring op zichzelf. Daarom heeft Villa Mondriaan speciaal voor de tentoonstelling Klaas Gubbels: Calvinist? zijn atelier volledig nagebouwd!

3. De heiligenprenten van Jan Toorop Op latere leeftijd werd Jan Toorop devoot katholiek, en raakte hij als kunstenaar steeds meer geïnspireerd door zijn geloof. Hij begon zijn artistieke talent in te zetten voor het verspreiden van prenten ten goede van het katholicisme. Vanaf begin januari is Villa Mondriaan hard op zoek gegaan naar deze heiligenprenten van Toorop. Vanuit het hele land kwamen er reacties op onze oproep, waardoor er nu maar liefst dertig heiligenprenten te zien zijn in de tentoonstelling ‘Toorop: Tussen geloof en hoop’. Uniek is dat deze allemaal gepaard gaan met een persoonlijk verhaal van de bezitter: https://villamondriaan.nl/verhalen/toorop/.

4. De Jacobskerk en de appelboom Vanuit het oude woonhuis van de familie Mondriaan was de Jacobskerk goed te zien. In zijn vroege werk heeft Piet Mondriaan vaak gespeeld met dit gegeven; het kerkje en de appelboom in de tuin steeds weer anders weergevend. Ook na zijn vertrek uit Winterswijk bleven de Jacobskerk en de appelboom terugkeren in zijn werken. Nog altijd zijn de Jacobskerk en de appelboom vanuit de villa aan de Zonnebrink te zien. Kom naar het museum om in de voetsporen te treden van Piet Mondriaan en daar het uitzicht te bewonderen waar hij zo gefascineerd door was.

5. Boogiewoogie Direct naast het nagebouwde atelier van Klaas Gubbels bevindt zich nog een bijzondere ruimte. Hoewel de ruimte in eerste instantie in stilte gehuld is, verandert dit meteen wanneer je de QR-code op de vloer scant of de Boogiewoogie-afspeellijst selecteert in de audiotour. De ruimte vult zich dan met de energieke ritmes en de swingende melodieën van de boogiewoogie-muziek; een muzikale inspiratiebron voor zowel Gubbels als Mondriaan. Stil blijven staan is lastig als de muziek eenmaal is aangezet. Waag ook een dansje en ontdek eigenhandig de parallel tussen boogiewoogie-muziek en de beeldtaal van Mondriaan.

Nieuwsgierig? Tickets zijn verkrijgbaar bij de museumkassa of online via https://villamondriaan.nl/tickets/

 

Afbeelding 1: Dienke Groenhout, Rolliebollie, 2021

Afbeelding 2: In het atelier van Klaas Gubbels, januari 2021

Afbeelding 3: Piet Mondriaan, Gezicht op de Jacobskerk, ca 1898-1899

Terug naar overzicht