nl
nl de en
Dinsdag tot en met zondag geopend | 11:00 tot 17:00 uur
Tickets kopen

Madonna aan zee

31 mrt 2021

Jan Toorop | Madonna aan zee | Datering origineel: 1924

Anoniem: “Mijn grootvader was een orthopedisch instrumentmaker. Hij stichtte zijn bedrijf aan de Hoogstraat te Rotterdam. Hij trouwde in 1880 in ‘s-Hertogenbosch en vestigde zich vervolgens definitief in Rotterdam. Zijn gezin bestond uit vier kinderen. Bij de geboorte van het vijfde kind verloor mijn grootvader zijn vrouw. Alle kinderen zijn in katholieke pensionaten Franstalig opgevoed.

De jongste zus van mijn vader, mijn tante, bewoonde een appartement aan de Stationsingel te Rotterdam. Deze prent hing boven de deur in haar huiskamer. Mijn tante was secretaresse bij een Amerikaanse handelsonderneming, die een vestiging had in Rotterdam en Batavia. Zij was de rechterhand van de directeur en beheerste drie talen: Engels, Duits en Frans. Mijn tante was een zeer ondernemende vrouw. Rond 1930 maakte zij vele reizen naar België en Duitsland. Met een reisvereniging bracht zij tevens een bezoek aan Rome, waar zij de paus persoonlijk heeft ontmoet.

In 1965 is mijn tante overleden. Ik heb de prent toen van haar geërfd. De prent is altijd in de familie geweest, maar wellicht is het via de handelsonderneming waar mijn tante werkte in haar bezit gekomen. Wij hebben de prent altijd zuinig bewaard, maar het hangt niet aan de muur. Het katholieke geloof is weggezakt. Ik heb ook niet zoveel met de prent, eerlijk gezegd. Hoe Maria als vrouw is afgebeeld, vind ik wel mooi. Het bovenste gedeelte is prachtig. Maar, ik vind het vreemd hoe kindje Jezus is afgebeeld. Zijn gezichtje is mooi, maar het is meer een meisjesgezicht geworden. Ik kan daar Jezus niet in ontdekken.”

Toorop was bijzonder geïnteresseerd in de voorstelling van de moeder met het kind. In de laatste jaren van zijn kunstenaarscarrière heeft hij Moeder Gods met Christuskind dan ook meerdere keren in beeld gebracht. Deze prent, Madonna aan zee, maar ook Wist Gij niet dat Ik behoor te zijn in hetgeen mijns Vaders is, Madonna met kind en Madonna met rood haar zijn daar voorbeelden van.

Terug naar overzicht