nl
nl de en
Dinsdag tot en met zondag geopend | 11:00 tot 17:00 uur
Tickets kopen

Wist Gij niet dat Ik behoor te zijn in hetgeen mijns Vaders is

31 mrt 2021

Jan Toorop | Wist Gij niet dat Ik behoor te zijn in hetgeen mijns Vaders is | Datering origineel: 1925

Frans Flecken: “Deze prent heb ik ongeveer een half jaar geleden voor vijf euro gekocht in een kringloopwinkel. Ik kom uit een katholiek gezin waar het geloof altijd een belangrijke rol speelde. De middelbare school heb ik als intern doorlopen op een katholiek jongensinternaat. Ik ben altijd op zoek naar prenten en voorwerpen die iets met het katholieke geloof te maken hebben. Ik betreur het dat met name de kerk niet veel inspanning meer verricht om mensen voor het geloof te interesseren. Geloof kan voor mensen houvast en bescherming bieden in moeilijke tijden, zoals nu bijvoorbeeld in coronatijd. Een titel die ik mij inbeeld bij de prent is “Moeder Kerk buigt zich als beschermster over al haar kinderen die het geloof uitdragen”.

De prent hangt bij mij in de gang vlakbij de voordeur, goed zichtbaar voor iedereen die binnenkomt. Het is een voorbeeld van de Art Déco en typisch voor Jan Toorop, die zelf ook katholiek was en daar ook in zijn kunst uiting aan gaf. Ik hoop dat de prent de kijker mag inspireren om zelf ook op zoek te gaan naar soortgelijke afbeeldingen. Ze is een exponent van een vervlogen tijd en het zou jammer zijn als dit soort afbeeldingen in de container verdwijnen.”

Toorop was bijzonder geïnteresseerd in de voorstelling van de moeder met het kind. In de laatste jaren van zijn kunstenaarscarrière heeft hij Moeder Gods met Christuskind dan ook meerdere keren in beeld gebracht. Deze prent, Wist Gij niet dat Ik behoor te zijn in hetgeen mijns Vaders is, maar ook Madonna met kind, Madonna aan zee en Madonna met rood haar zijn daar voorbeelden van.

Terug naar overzicht