nl
nl de en
Dinsdag tot en met zondag geopend | 11:00 tot 17:00 uur
Tickets kopen

Madonna met rood haar

31 mrt 2021

Jan Toorop | Madonna met rood haar | Datering origineel: 1922

Godi: “Ik heb deze prent geërfd, nadat mijn vader in mei 1998 stierf en wij onder andere zijn kunstverzameling onder de zeven kinderen verdeelden. Ik koos bewust voor deze prent. De prent staat op onze slaapkamer op één van de stoelen die wij ook erfden. Zo staat op een andere stoel een schilderijtje van het Minnewater bij Brugge dat mijn vader in 1939 schilderde tijdens zijn huwelijksreis. Mijn vader was een verdienstelijk schilder en kunsthistoricus.

Deze prent spreekt mij bijzonder aan vanwege de sereniteit die het uitstraalt. Ik word altijd rustig als ik ernaar kijk, het zuigt je naar binnen. De madonna kijkt je recht aan, maar bescheiden. Zij heeft een heel eigentijds gezicht, het is heel fijntjes. Ze heeft een ranke hals, de haren zijn gelig ingekleurd, maar je ziet nog wel de schouderlijn door de haren heen. Door de grijsblauwe, zacht gekleurde gebouwen op de achtergrond links en rechts van haar, voel je ook de connectie met het wereldse. Het kind op haar schoot is fijntjes getekend met blonde krullen, terwijl deze de hand uitsteekt naar de tros donkerblauw druiven die de moeder haar aanbiedt.”

Toorop was bijzonder geïnteresseerd in de voorstelling van de moeder met het kind. In de laatste jaren van zijn kunstenaarscarrière heeft hij Moeder Gods met Christuskind dan ook meerdere keren in beeld gebracht. Deze prent, Madonna met rood haar, maar ook Wist Gij niet dat Ik behoor te zijn in hetgeen mijns Vaders is, Madonna met kind en Madonna aan zee en zijn daar voorbeelden van.

Terug naar overzicht