nl
nl de en
Dinsdag tot en met zondag geopend | 11:00 tot 17:00 uur
Tickets kopen

Madonna met kind

31 mrt 2021

Jan Toorop | Madonna met kind | Datering origineel: 1923

Tzei-Jing Toumi-Wang: “Zolang ik me kan herinneren hing deze prent in het ouderlijk huis. Mijn moeder is geboren in Amsterdam in 1919 en was van huis uit katholiek. Mijn vader is geboren in China. Ze leerden elkaar kennen tijdens de oorlog. Direct na de oorlog zijn ze getrouwd in de parochiekerk van de H. Fransiscus Xaverius te Amsterdam, nadat mijn vader godsdienstlessen had gevolgd en gedoopt was. Vier dochters werden geboren en gedoopt. Het katholieke geloof is in de loop der jaren vervaagd. Wel zijn zaken als bijbels, gebedenboekjes, kruisbeelden en wijwaterbakjes uit het ouderlijk huis bewaard gebleven. En dus ook deze afbeelding van een Madonna met Kind.

Na het overlijden van mijn ouders heb ik als jongste dochter deze prent meegenomen. Ik heb door deze prent altijd belangstelling gehad voor de schilder Jan Toorop; zijn werk spreekt mij erg aan. In een biografie over hem, waarin een lijst van door hem gemaakte werken stond, vond ik de titel Madonna met kind uit 1923. Lang heb ik me afgevraagd of het een origineel werk zou zijn, een bezoek aan een kunstgalerij waar ik navraag deed, leerde mij dat het een reproductie betreft.

De serene blik, de lichtheid en vriendelijkheid in de afbeelding spreken mij aan. Op de achtergrond zie je een kerkgebouw en een menigte mensen. Er zit weinig kleur in de prent, de eenvoudige lijst past er goed bij, vind ik. Ik vermoed dat de grootouders van mijn moeder de prent gekocht hebben.  Achterop de lijst zit een etiketje van de winkel of lijstenmaker waar het gekocht is: Pius X Raadhuisstraat Amsterdam. Mijn pianolerares zag het eens bij mij thuis hangen en zei dat ze dezelfde prent vroeger thuis hadden. De laatste jaren heb ik de prent niet in huis hangen, omdat mijn interieur veranderd is en de ruimte ontbreekt. De prent heeft voor mij echter emotionele waarde en ik zal het goed bewaren.”

Toorop was bijzonder geïnteresseerd in de voorstelling van de moeder met het kind. In de laatste jaren van zijn kunstenaarscarrière heeft hij Moeder Gods met Christuskind dan ook meerdere keren in beeld gebracht. Deze prent, Madonna met kind, maar ook Wist Gij niet dat Ik behoor te zijn in hetgeen mijns Vaders is, Madonna aan zee en Madonna met rood haar zijn daar voorbeelden van.

Terug naar overzicht