nl
nl de en
Dinsdag tot en met zondag geopend | 11:00 tot 17:00 uur
Tickets kopen

Heilige Maagd van Lourdes

31 mrt 2021

Jan Toorop | Heilige Maagd van Lourdes | Datering origineel: 1912

Jan Peter Prenger: “Zo’n 25 of misschien wel 30 jaar geleden liep ik in een kleine kringloopwinkel in Vroomshoop, op zoek naar oude schilderijlijsten. Tussen alle zigeunerjongetjes, hertjes van Van Meegeren en ingelijste borduurwerkjes viel mijn oog op deze gestileerde Bernadette van Lourdes. Ik herkende de lijnen van Jan Toorop, maar niet het werk zelf. De paar kwartjes die de ingelijste prent kostte leken mij sowieso goed uitgegeven. Omdat het nog voor de jaren van het internet was, kostte het enige moeite om de achtergrond te achterhalen: de katholiek geworden schilder die huis-aan-huis deze gedrukte of gelithografeerde prentjes verkocht aan katholieke huismoeders en -vaders wier enige kunstbezit hoogstens een uitgescheurd kalenderblad was.

Omdat de lijst niet geschikt was om te hergebruiken en de afbeelding wel iets bijzonders had, stond deze ‘H. Maagd van Lourdes’ een tijdlang in de boekenkast op mijn werkkamer. De lijst en het dunne glas overleefden helaas een verhuizing niet en om de prent toch goed te kunnen bewaren, is het sinds die verhuizing opgeborgen in een IKEA-lijstje, in een donkere kast waar meer prenten een plek hebben gekregen. Het verhaal achter de prent maakt het de moeite waard om te bewaren, al is de uitvoering ook bijzonder: het scherp getekende, licht melancholische gezicht, uitlopend in snel geschetste kleding en een vaag gehouden achtergrond, inclusief aanbiddende gelovigen links en rechts van haar voeten.”

Vanaf 1908 raakte Toorop steeds meer verlamd aan zijn linkerbeen. Daarom bracht hij in 1919, op zoek naar genezing, een bezoek aan Lourdes. Zijn bezoek aan Lourdes resulteerde in meerdere kunstwerken, waaronder mogelijk deze prent.

Terug naar overzicht