nl
nl de en
Dinsdag tot en met zondag geopend | 11:00 tot 17:00 uur
Tickets kopen

De levensreis van de kunstenaar

31 mrt 2021

Jan Toorop | De levensreis van de kunstenaar | Datering origineel: 1925

Els Valk Janssen: “Van alle prenten van Jan Toorop die ik heb, is deze voor mij de belangrijkste. Deze hing altijd bij mijn moeder in de kamer. De tekening heeft zij in de jaren ’30 gekregen van haar vader, mijn opa. Die heeft hem, toen hij eens op bezoek was bij Jan Toorop, van hem gekregen. Toorop had gezegd: “Ik vind de kleur niet mooi, neem maar mee”.

Nu hangt de tekening, volgens het familieverhaal dus een origineel, alweer jaren bij mij in Delden aan de muur. Opa vertelde dat deze voorstelling symbool staat voor het schip van de rooms-katholieke kerk met Petrus aan het roer op de woelige zee om koers te houden te midden van de vele gevaren die de kerk omringen: de -ismes, zoals socialisme, communisme, etc. Typisch voor die periode. Mijn opa was indertijd een fervent apologeet (Gilde van de Klare Waarheid) en in dat kader ontmoette hij de bekeerling Jan Toorop.”

Deze levensreis van de kunstenaar, de levensreis van Jan Toorop, wordt in deze prent geleid door de heilige maagd Maria. Toorop, de derde figuur achter Maria op de boot, volgt haar lijdzaam. Op de achtergrond zijn hoogmoed, afgunst, toorn, luiheid, gierigheid, gulzigheid en onkuisheid weergegeven in de vorm van grote kristallen die uit het water opdoemen; “de gekristaliseerde ondeugden der wereld”.

Terug naar overzicht