nl
nl de en
Dinsdag tot en met zondag geopend | 11:00 tot 17:00 uur
Tickets kopen

De harpspeler

31 mrt 2021

Jan Toorop | De harpspeler | Datering origineel: 1921

Lidy Koning: “Mijn moeder kreeg na het overlijden van mijn vader een nieuwe partner. In 1992 besloten zij te gaan samenwonen in het huis van mijn moeder. De partner verkocht zijn woning en een groot deel van de inboedel werd opgehaald door een opkoper. Voordat deze kwam, mochten zijn vier kinderen het huis doorlopen en meenemen wat van hun gading was. Daarna mochten mijn broer en ik een kijkje nemen en eveneens de voorwerpen meenemen waarin we geïnteresseerd waren. Ik kwam toen een lijstje tegen met daarin een litho van Alleen Christus kan ons redden. Ik herkende de maker, Jan Toorop, in eerste instantie niet, maar de afbeelding sprak me aan. Ik had natuurlijk wel van Toorop gehoord, maar ik kende zijn werk nog niet zo goed.

Toen ik de afbeelding later wat beter bekeek, ontdekte ik dat het gesigneerd was door Toorop. Ik ben me toen wat meer gaan verdiepen in zijn werk. Vooral zijn stijl spreekt me aan. De partner van mijn moeder wist niet dat het van zo’n bekende kunstenaar was. Hij leek een beetje spijt te hebben, maar ik mocht het tóch houden. Het heeft sindsdien steeds in mijn woonkamer gehangen: tot 1995 in Zutphen, daarna in Lochem en sinds 2003 in Winterswijk.

In 2019 werd mijn moeder opgenomen in een verzorgingshuis. Haar woning werd in december van dat jaar verkocht. Bij het opruimen van de spullen kwam ik De Harpspeler tegen in een la van het kabinet. Ik had het nooit eerder gezien. Ik was blij verrast; nu herkende ik Toorop meteen! Ik vermoed dat het van oorsprong ook van haar tweede partner was. Ik weet haast zeker dat het vroeger, toen ik nog bij mijn ouders woonde, niet bij ons in huis was. Mijn moeder kan me helaas niet uit de droom helpen. Er heeft een ophanghaakje aan gezeten, dat ontbreekt. Ik heb het nu op een laag tafeltje liggen zodat we er mooi óp kunnen kijken. We genieten in onze huiskamer van twee “Tooropjes”, dus. Wie het kleine niet eert…”

Terug naar overzicht