nl
nl de en
Dinsdag tot en met zondag geopend | 11:00 tot 17:00 uur
Tickets kopen

Bezonkenheid, meditatie, vuur

31 mrt 2021

Jan Toorop | Bezonkenheid, meditatie, vuur | Datering origineel: 1923

Vincent Piscaer: “Deze prent is een erfstuk van mijn ouders. Het heeft in ons gezin van kinds af aan aan de muur gehangen op de slaapkamer van mijn ouders. Als goede katholieken hebben ze daar waarschijnlijk veel innerlijke steun uit geput. Zij hadden het zeker al rond 1950 in hun bezit. Hoe zijn daar aan gekomen zijn, is mij niet bekend. Waarschijnlijk hebben ze het gekocht bij een kunstgalerie in Leiden.

De prent hangt in mijn woonkamer. Ik heb hem al sinds augustus 1990 in mijn bezit, direct vanaf het overlijden van mijn vader. Ik vind hem ook net zoals mijn vader en moeder het vonden: een bijzondere inspiratiebron van de drie deugden die er zo intens en intiem afgebeeld worden. Bezonkenheid, meditatie, en dan het pittige van het leven… Vuur. Heel Mooi. Ze symboliseren voor mij ook drie generaties: oud en bezonken, middelbaar en het leven in overweging nemend, en als derde de vurige behoefte om te leven en te genieten.”

Net als in zijn eerdere symbolistische tekeningen brengt Toorop zijn figuren nog altijd frontaal en indringend of scherp en en profil in beeld, zoals bij de indringende krijttekeningen Het Gebed en Bezonkenheid, Meditatie, Vuur.

Terug naar overzicht