nl
nl de en
Dinsdag tot en met zondag geopend | 11:00 tot 17:00 uur
Tickets kopen

Het Offer

31 mrt 2021

Jan Toorop | Het Offer | Datering origineel: 1927

Het Collect: “Al jaren ben ik fan van Jan Toorop. Ik heb inmiddels een leuke verzameling van onder andere ingekleurde prenten, wendingen, boeken met omslagen gemaakt door Toorop, fotomapjes met kaarten, drie ingelijste prenten, et cetera. Met name het symbolisme boeit me enorm!

Ik begon met het verzamelen van Toorops prenten in de jaren negentig. Destijds verzamelde ik veel, maar die periode is nu voorbij, omdat mijn interesse is verschoven naar andere kunstenaars. Als jong meisje ging ik al naar de markt om boeken te verzamelen over Van Gogh en Rembrandt. Op een bepaald moment werd dat Toorop, en dat kwam echt door het symbolisme. Vooral de sierlijke haarlijnen spreken mij aan. In deze prent vind ik het interessant dat Toorop Mussolini heeft afgebeeld. Dit heeft hij vermoedelijk gedaan voordat Mussolini’s fascistische idealen aan het licht kwamen.”

Naast zijn fascinatie voor de voorstelling van Moeder Gods met Christuskind is Toorops interesse voor het afbeelden van heroïsche figuren, zowel fictief als non fictief, terug te zien in zijn religieuze scenes. Een voorbeeld hiervan is de prent Het Offer, waarbij op de linkerzijde Benito Mussolini is weergegeven. Toorop maakte vaker portretten van Mussolini. De belofte van een betere toekomst op aarde en het in toom houden van de ondeugden van het aardse leven, zal de reden zijn geweest dat Toorop hem beschouwde als een heroïsche figuur. Dat die belofte jaren later op een geheel andere wijze ingevuld zou worden, had Toorop niet kunnen vermoeden.

Terug naar overzicht