nl
nl de en
Tijdelijk gesloten
Tickets kopen

Het Offer

31 mrt 2021

Jan Toorop | Het Offer | Datering origineel: 1927

Het Collect: “Al jaren ben ik fan van Jan Toorop. Ik heb inmiddels een leuke verzameling van onder andere ingekleurde prenten, wendingen, boeken met omslagen gemaakt door Toorop, fotomapjes met kaarten, drie ingelijste prenten, et cetera. Met name het symbolisme boeit me enorm! Ik heb inmiddels ook veel werk van Toorop gezien. Momenteel staat het verzamelen van en het onderzoek doen naar Toorop vanwege corona op een iets lager pitje, maar nu heb ik meer tijd voor de archieven van Gerti Bierenbroodspot en Fong-Leng.

Ik verzamel Toorops prenten al sinds de jaren ’90. Ik heb ze inmiddels niet meer aan de muur hangen. Op dit moment ben ik er minder in geïnteresseerd. Het was echt een verzamelwoede, maar die periode is nu voorbij. Vroeger ging ik als jong meisje al naar de markt om werken te verzamelen van Van Gogh en Rembrandt. Op een bepaald moment werd dat Toorop, en dat kwam echt door het symbolisme. Vooral de sierlijke haarlijnen spreken mij erg aan. In deze prent vind ik het vooral interessant dat Toorop Mussolini heeft afgebeeld. Dit heeft hij vermoedelijk gedaan voordat Mussolini’s fascistische idealen aan het licht kwamen.”

Naast zijn fascinatie voor de voorstelling van Moeder Gods met Christuskind is Toorops interesse voor het afbeelden van heroïsche figuren, zowel fictief als non fictief, terug te zien in zijn religieuze scenes. Een voorbeeld hiervan is de prent Het Offer, waarbij op de linkerzijde Benito Mussolini is weergegeven. Toorop maakte vaker portretten van Mussolini. De belofte van een betere toekomst op aarde en het in toom houden van de ondeugden van het aardse leven, zal de reden zijn geweest dat Toorop hem beschouwde als een heroïsche figuur. Dat die belofte jaren later op een geheel andere wijze ingevuld zou worden, had Toorop niet kunnen vermoeden.

Terug naar overzicht