nl
nl de en
Dinsdag tot en met zondag geopend | 11:00 tot 17:00 uur
Tickets kopen

Uit de Verf: Hedendaagse Kunstenaars naast Mondriaan

Van 19 september 2015 tot en met 28 februari 2016 liet Villa Mondriaan kunstenaars goed uit de verf komen. In de tentoonstelling Uit de Verf: Hedendaagse Kunstenaars naast Mondriaan hangt Villa Mondriaan het werk van veelbelovende hedendaagse schilders naast de vroege werken van Piet Mondriaan.

Van de rotstekeningen van duizenden jaren geleden tot aan de kunst van vandaag: schilderen is een eeuwenoude traditie die vele verschillende vormen kent. Zeker in de afgelopen eeuw is de moderne schilderkunst een grote transformatie ondergaan. Piet Mondriaan was een van de grootste vernieuwers van de schilderkunst in deze periode. Hij begon in zijn jeugd met realistisch werk, maar veranderde op latere leeftijd de kunstwereld met zijn wereldberoemde abstracte werken. In Villa Mondriaan wordt het vroege werk van Piet Mondriaan getoond. Mondriaan verwierf wereldfaam in Parijs en New York. Veel minder bekend is dat zijn schildercarrière begon in Winterswijk, waar hij van zijn achtste tot zijn twintigste jaar woonde.

Dit najaar laat Villa Mondriaan kunstenaars goed uit de verf komen. In de tentoonstelling Uit de Verf: Hedendaagse Kunstenaars naast Mondriaan hangt Villa Mondriaan het werk van veelbelovende hedendaagse schilders naast de vroege werken van Piet Mondriaan. Daarnaast zal voor het eerst de nieuwe aanwinst van het museum worden tentoongesteld. Met behulp van particuliere financiers is een vroeg werk van Piet Mondriaan uit 1899 aangekocht bij Christie’s in Amsterdam. Vanaf de opening op 19 September 2015 zal ‘Polder met aangemeerde boot bij Amsterdam I’ een ereplaats innemen in Villa Mondriaan.

Afbeelding: Arie Schippers, Nacht Amsterdam 37

Het schilderij toont een binnenschip in een kleine waterweg in de buurt van Amsterdam. Waarschijnlijk is het vanaf een kanaal in het zuiden van de stad geschilderd. Dit is te herkennen aan de koepel van het Paleis voor Volksvlijt. Ook is er een grote rookwolk te zien op het schilderij, die waarschijnlijk bij het Koninklijke Waskaarsenfabriek vandaan komt. Bijzonder aan het schilderij is dat Piet Mondriaan het twee maal heeft gesigneerd: in de linkerhoek beneden heeft hij het met ‘Piet Mondriaan’ gesigneerd en in de hoek rechtsonder met ‘Mondriaan’.

De transitie van de moderne schilderkunst in de 20ste eeuw heeft veel teweeggebracht voor hedendaagse kunstenaars. Veel contemporaine schilders gebruiken een divers palet aan kleuren en materialen om mee te experimenten. In de tentoonstelling Uit de Verf zijn verstedelijkte landschappen – plein air schilderijen – te zien van de talentvolle schilder Arie Schippers. Schippers zoekt in zijn werk de rafelige stadsranden van hedendaags Nederland op, van geparkeerde auto’s al dan niet met mensen erbij die boodschappen in de achterbak overladen, tankstations en meubelboulevards. Zijn werk is ook recentelijk tentoongesteld in de Kunsthal Rotterdam.

Het werk van Dave de Leeuw in het paviljoen omvat schilderijen, tekeningen, muurschilderingen en video installaties. Hij laat een verlaten mensheid zien, worstelend met zichzelf en zijn omgeving. Onbevooroordeeld vangt hij intieme momenten waarin de rauwe natuur van de mensen zich openbaart.

Afbeelding: Dave de Leeuw, They Dance in the Deep

De jonge fotograaf Roderik Rotting toont in het fotokabinet op creatieve wijze de rol van het individu in groepsverband met de fototentoonstelling Onze Club Gaat Nooit Verloren, O.C.G.N.V. Mechelen. In deze tentoonstelling wordt met behulp van portretten en een videoinstallatie het verenigingsleven in het Nederlandse Mechelen belicht. Het brede scala aan mogelijkheden van de hedendaagse kunst is in de tentoonstelling te zien van 19 september 2015 tot 29 februari 2016 in Villa Mondriaan.

Terug naar overzicht