nl
nl de en
Dinsdag tot en met zondag geopend | 11:00 tot 17:00 uur
Tickets kopen

Sheltersuit: Design met een noodzaak

Museum Villa Mondriaan is hét museum voor coming-of-age. De wereldberoemde Piet Mondriaan ontwikkelde zich tijdens zijn tienerjaren in deze villa in Winterswijk. Naast topstukken van de jonge Mondriaan toont het museum werken van zowel gevestigde als hedendaagse kunstenaars in hun zoektocht naar een eigen signatuur. Eén ding hebben de kunstenaars gemeen: net als de jonge Mondriaan bevinden ze zich allemaal in de turbulente periode van hun ontwikkeling.

Stichting Sheltersuit is in 2015 opgericht door Bas Timmer. Na zijn studie aan de modeacademie start hij met het ontwerpen van zijn eigen kledinglijn voor koud weer. Wanneer de vader van een vriend door onderkoeling het leven laat, besluit Timmer niet vanuit een esthetisch maar een uiterst praktisch oogpunt design te vervaardigen. Binnen vijf uur vervaardigt hij de eerste Sheltersuit uit een oude slaapzak en tent. Dit vormt de aanleiding voor de oprichting van een organisatie die met de productie en verspreiding van Sheltersuits tot doel heeft daklozen wereldwijd te voorzien van warmte en beschutting.

De Sheltersuit biedt warmte gedurende extreme weersomstandigheden en bestaat uit een wind- en waterdichte jas, een upcyclede slaapzak, een plunjezak en een geïntegreerde sjaal. Door het het gebruik van textielafval wil Sheltersuit de verspilling van de huidige mode- en textielindustrie tegengaan. Hoewel het product voornamelijk vanuit noodzaak is bedacht, blijft het design volgens esthetische en modegevoelige principes.

Zelf merkt Timmer op ‘dat Sheltersuit liever niet zou bestaan’. De compacte Sheltersuit is een tijdelijke oplossing, die in geen geval vervanging kan bieden voor het vinden van een huis. De realiteit is dat er sinds 2014 al meer dan 21500 Sheltersuits zijn uitgedeeld.

 

Terug naar overzicht