nl
nl de en
Dinsdag tot en met zondag geopend | 11:00 tot 17:00 uur
Tickets kopen

ORIGINE | Daniela Schwabe

Museum Villa Mondriaan is hét museum voor coming-of-age. De wereldberoemde Piet Mondriaan ontwikkelde zich tijdens zijn tienerjaren in deze villa in Winterswijk. Naast topstukken van de jonge Mondriaan toont het museum werken van zowel gevestigde als hedendaagse kunstenaars in hun zoektocht naar een eigen signatuur. Eén ding hebben de kunstenaars gemeen: net als de jonge Mondriaan bevinden ze zich allemaal in de turbulente periode van hun ontwikkeling. Dit najaar presenteert Museum Villa Mondriaan ORIGINE, een solotentoonstelling van Daniela Schwabe.

Ontstaan

Piet Mondriaan (1872, Amersfoort) en Daniela Schwabe (1984, Winterswijk) zijn allebei gek op spinazie en schilderen bloemen om in hun levensonderhoud te voorzien. Ze hebben meer met elkaar gemeen dan een eerste blik doet vermoeden. Beide kunstenaars groeiden grotendeels op in Winterswijk en raakten daar geïnteresseerd in de schilderkunst. Voor de tentoonstelling ORIGINE deed Daniela intensief onderzoek naar het leven en werk van Mondriaan. Haar onderzoek bestaat uit het bezoeken en interviewen van verschillende conservatoren, restauratoren, musea en het bezoeken van zijn laatste rustplaats.

Een ongewone ontmoeting

Daniela concludeert dat Mondriaan veelal als stugge figuur te boek staat. Toch zijn het ontegenzeggelijk zijn doorzettingsvermogen en vasthoudendheid die hem naar een uitdagend pad van vernieuwing leiden. Het is dan ook zijn gedachtegoed waar Daniela vertrouwd mee raakt. In de zomer van 2023 resideert Daniela in Winterswijk, in een oud fabriekspand waar zij als kind vaak langsfietste. Met enkele maanden toegang tot de leegstaande eerste etage van het complex, keert Daniela terug naar haar afkomst, haar ORIGINE. Het monumentale pand bood haar dé perfecte werkomgeving. Hier nodigde zij kunstenaars uit om in samenwerking met haar te reflecteren op Mondriaans’ leven en werk. De installaties die hieruit voortvloeiden zijn de basis van de werken die Daniela in deze solotentoonstelling toont.

Atelierruimtes als vertrekpunt

Er zijn weinig modern kunstenaars die erom bekendstaan zo veelzijdig te zijn als Mondriaan. Daniela: “Wat hem kenmerkt is zijn bijna grenzeloze nieuwsgierigheid en vasthoudendheid. Ik herken mij heel erg in die nieuwsgierigheid. Ik wil ook niet altijd hetzelfde blijven doen. Er is niets mooiers dan je te ontwikkelen. Toch?” Zo ontwikkelt Mondriaan op latere leeftijd een voor hem nieuwe methode: zijn atelier fungeert als canvas waarop hij kan experimenteren. Daniela maakt deze benadering zich eigen en werkt voor het eerst in haar carrière driedimensionaal. De premisse van de installatie: dat het -in het gedachtegoed van Mondriaan- geen suggestie geeft van diepte. Van schilderkunst naar installatie en omgekeerd van installatie naar plat vlak. In ORIGINE kan kennis worden gemaakt met de veelzijdigheid en kwaliteit in het werk van Daniela Schwabe en dat alles in ateliersetting.

De tentoonstelling ORIGINE | Daniela Schwabe is te bezoeken vanaf 4 november 2023 tot en met 14 april 2024.

Terug naar overzicht
ORIGINE | Daniela Schwabe