nl
nl de en
Dinsdag tot en met zondag geopend | 11:00 tot 17:00 uur
Tickets kopen

Mondriaan: de familie

Museum Villa Mondriaan is hét museum voor coming-of-age. De wereldberoemde Piet Mondriaan ontwikkelde zich tijdens zijn tienerjaren in deze villa in Winterswijk. Naast topstukken van de jonge Mondriaan toont het museum werken van zowel gevestigde als hedendaagse kunstenaars in hun zoektocht naar een eigen signatuur. Eén ding hebben de kunstenaars gemeen: net als de jonge Mondriaan bevinden ze zich allemaal in de turbulente periode van hun ontwikkeling.

Vader en oom Mondriaan

Vandaag de dag wordt de naam Mondriaan vooral geassocieerd met de schilder die op radicale wijze de kunst zou veranderen. Toch zijn de artistieke invloeden van vader en oom Mondriaan aanwijsbaar terug te vinden in de werken van Piet Mondriaan.

Frits Mondriaan is de 14 jaar jongere broer van Pieter Cornelis Mondriaan sr. De broers groeien op in Den Haag waar hun vader Willem Frederik Hendrik een pruikenzaak heeft. Wanneer deze komt te overlijden, neemt Frits op 25-jarige leeftijd de winkel over. Een groot aantal schilders, waaronder Haagse School schilder Willem Maris, bezoekt regelmatig de winkel. Hierdoor wordt Frits’ interesse in het schildersvak gewekt. Door zelfstudie en met hulp van collega kunstenaars maakt Frits het schildersvak eigen. Zijn broer, Pieter Cornelis Mondriaan sr., is de op één na oudste zoon van het gezin. Pieter volgt de onderwijzersopleiding in Den Haag aan een van de eerste christelijk-nationale scholen in Nederland. Het tekenvak leert hij door het maken van ontwerpen voor pruiken in zijn vaders winkel. Zijn tekentalent zet hij ook in ten behoeve van de anti-revolutionaire strijd.

Waar Mondriaan sr. zijn tekentalent inzet voor politiek-maatschappelijke doeleinden legt zijn zoon Piet jr. zich toe op de autonome kunsten. Oom Frits Mondriaan, een gevierd schilder in zijn tijd, geeft het schildersvak gretig door aan zijn neefje. Niet veel later stellen de artistieke denkrichtingen tussen de familieleden de relaties op scherp. Zo keert Piet zich bijvoorbeeld af van de traditionele kunststijl waarin zijn vader en zijn oom werken. Deze zomer brengt Villa Mondriaan het werk van de Familie Mondriaan naar het grote publiek.

Terug naar overzicht