nl
nl de en
Dinsdag tot en met zondag geopend | 11:00 tot 17:00 uur
Tickets kopen

Marjolein Rothman: INTERVAL

Museum Villa Mondriaan is hét museum voor coming-of-age. De wereldberoemde Piet Mondriaan ontwikkelde zich tijdens zijn tienerjaren in deze villa in Winterswijk. Naast topstukken van de jonge Mondriaan toont het museum werken van zowel gevestigde als hedendaagse kunstenaars in hun zoektocht naar een eigen signatuur. Eén ding hebben de kunstenaars gemeen: net als de jonge Mondriaan bevinden ze zich allemaal in de turbulente periode van hun ontwikkeling.

Marjolein Rothman (1974) bracht haar jeugd door in Eibergen, tot ze op zesjarige leeftijd verhuisde naar Doorn. Het coulisselandschap klinkt door in haar uit vlakken opgebouwde schilderijen. Net als Mondriaan, doorliep zij een proces van figuratie naar abstractie en liet zij zich hierbij inspireren door de natuur. Een foto van haar moeder in een bos vlakbij Winterswijk vormde na haar overlijden in 2015 het startpunt voor Rothmans series bloemen en planten.

Geïnspireerd door het modernisme vormt de spanning tussen figuratie en abstractie een belangrijk uitgangspunt in Rothmans werk. Haar voorstellingen worden weergegeven met minimale diepte in een sober palet, vaak slechts twee kleuren. Rothman werkt in series, waarbinnen ze kleur en compositie laat verschuiven. Met vluchtige toetsen verf, onwerkelijke kleuren en lage contrasten balanceert zij in haar werk op de rand van herkenbaarheid. Rothmans materiaalkeuze voor olieverf op aluminium platen maakt dat de voorstellingen, afhankelijk van de lichtinval, voortdurend op een andere manier weerkaatst worden. Hiermee toont zij hoe de betekenis van een beeld constant in beweging is.

Villa Mondriaan toont in de eerste museale solotentoonstelling van Rothmans werk uit de periode 2016 tot nu. Speciaal voor de tentoonstelling heeft Rothman een nieuwe reeks werken vervaardigd waarin ze onze perceptie nog meer op de proef stelt.

Marjolein Rothman studeerde schilderen aan de A.K.I. in Enschede en was een artist-in-residence aan de Rijksakademie van Beeldende Kunsten te Amsterdam. Zij ontving in 2004 de Koninklijke Prijs voor Vrije Schilderkunst en de Buning Brongersprijzen. Ze exposeerde onder meer in De Kunsthal, Rotterdam, De Vleeshal, Middelburg, Stadsgalerij Heerlen, De Nederlandsche Bank, Motive Gallery en Albada Jelgersma Gallery, Amsterdam. Internationaal wordt zij vertegenwoordigd door Wetterling Gallery, Stockholm.

Terug naar overzicht