nl
nl de en
Dinsdag tot en met zondag geopend | 11:00 tot 17:00 uur
Tickets kopen

Kunst van Komrij: een Villa vol Kunst

Museum Villa Mondriaan slaat in Kunst van Komrij een brug tussen beeldende kunst en literatuur, zoals Gerrit Komrij ook deed. De dichter, kunstliefhebber, veelzijdig literair schrijver en geboren Winterswijker vormt het middelpunt van een tentoonstelling over zijn favoriete kunstwerken. Komrij vond dat kunst aan een spijker moest hangen, en had daarbij een voorkeur voor realistische schilderkunst. In de villa waar Piet Mondriaan zijn kunstenaarstalent ontdekte worden schilderijen, tekeningen en etsen uit de privécollectie van Gerrit Komrij en zijn partner Charles Hofman getoond. Daarnaast zijn er werken van onder andere Jan Toorop, Jan Sluijters, Charley Toorop, Carel Willink en Kees Verwey te zien, kunstenaars waarover Komrij geschreven heeft. Deze werken zijn afkomstig uit de collecties van Museum MORE, Museum Arnhem en de Verwey Stichting.

In Kunst van Komrij spelen portretten, dubbelportretten en zelfportretten de hoofdrol. Komrij was gefascineerd door portretkunst, zowel in woord als beeld, en door het spiegeleffect ervan tussen maker, afbeelding en beschouwer. Speciaal voor de nieuwe tentoonstelling zijn hedendaagse auteurs uit het Nederlandse literaire veld uitgenodigd om te reageren op de kunstwerken. Deze auteurs, waaronder Jan Mulder, Maarten Inghels, Joke van Leeuwen en Hélène Gelèns, leveren een bijdrage in prozavorm of poëzie en hebben allen een bijzondere band met Komrij. De verhalen zijn te beluisteren op de audiotour en worden daarnaast uitgebracht als ansichtkaartenserie.

Afbeelding: Gerrit Komrij tijdens Kijken is Bekeken Worden, Stedelijk Museum Amsterdam, 14 juni 1996. Foto: Klaas Koppe.

Terug naar overzicht