nl
nl de en
Dinsdag tot en met zondag geopend | 11:00 tot 17:00 uur
Tickets kopen

Joris Laarman: Maker Chairs

Ter gelegenheid van 150 jaar Mondriaan geeft het museum aandacht aan hedendaags gevestigd talent dat net als Mondriaan vanuit de Achterhoek de wereld verovert. Ontwerper Joris Laarman groeide op in Borculo en ontwerpt zijn werken met het oog op de toekomst.

De in Borculo geboren Joris Laarman studeerde in 2003 cum laude af aan de Design Academy Eindhoven (2003) en geniet ondertussen wereldwijde bekendheid met zijn werken. In het Joris Laarman Lab, inmiddels gevestigd in Amsterdam, is de samenwerking van de nieuwste technieken, wetenschap en ambacht van fundamenteel belang. Samen met zijn team aan ingenieurs, programmeurs en ambachtslieden zoekt Laarman naar nieuwe mogelijkheden op het snijvlak van kunst, design, wetenschap en technologie. Op zoek naar de mogelijkheden van de toekomst worden in het lab voortdurend nieuwe theorieën, materialen en productiemethoden getest en verfijnd.

In Joris Laarman: Maker Chairs toont Villa Mondriaan een aantal sleutelwerken uit zijn Maker Chairs serie (2014). De Maker Chairs zijn opgebouwd uit kleine 3D geprinte of houten onderdelen die perfect in elkaar passen als een puzzel. De blauwdrukken van de stoelen zijn grotendeels digitaal beschikbaar gesteld via de Bits & Parts website. Laarman toont hiermee een nieuwe democratische visie op design. Iedereen kan een nieuwe versie van de Maker Chair ontwerpen en sommige ontwerpen zijn zelfs gemakkelijk thuis te maken met alleen een 3D printer en een aantal bezemstelen. Villa Mondriaan toont voorstudies en diverse varianten van deze stoelen, waaronder de prototype Hexagon, Maze , Voronoi Wood en de Bits and Parts Maker Chair, van de laatste variant stelt het museum zelfs een kids versie tentoon.

Terug naar overzicht