nl
nl de en
Dinsdag tot en met zondag geopend | 11:00 tot 17:00 uur
Tickets kopen

Figuratie in Stijl

Villa Mondriaan is het gehele jaar in Stijl! De primaire kleuren en de horizontale en verticale lijnen van kunstbeweging De Stijl zijn iconisch voor het werk van onder meer Piet Mondriaan, Theo van Doesburg, Bart van der Leck en Vilmos Huszár. Hoewel hun abstracte werk de meeste bekendheid geniet, hebben deze leden van De Stijl gedurende hun kunstenaarscarrière ook realistisch en figuratief werk gemaakt. In het huis waar Piet Mondriaan opbloeide als kunstenaar is van 3 maart tot en met 24 september de tentoonstelling ‘Figuratie in Stijl’ te zien. In ‘Figuratie in Stijl’ worden de figuratieve werken van deze invloedrijke kunstenaars getoond. Het spanningsveld tussen realistische en abstracte vormen in hun oeuvre wordt in deze tentoonstelling uitgelicht. Ook zullen nooit eerder getoonde werken van Bart van der Leck te zien zijn.

De tentoonstelling van Villa Mondriaan wordt georganiseerd ter gelegenheid van het nationale jubileumjaar ‘Van Mondriaan tot Dutch Design: 100 jaar De Stijl’. Naast Figuratie in Stijl wordt er in Villa Mondriaan ook 100 jaar design gevierd. Zo zal er een speciale reconstructie van een jongensslaapkamer te zien zijn met kleurontwerp van Vilmos Huszár. De jongensslaapkamer bevond zich recentelijk nog in Brazilië tijdens de grootste Braziliaanse De Stijl-tentoonstelling ooit.

Ook maakt het museum plaats voor Dutch Design in het Arco-Paviljoen. Kunstenaarsgroepen en ontwerpers als RAW Color en Cor Unum zullen verschillende kanten van de designerscultuur in Nederland belichten.

Afbeelding boven: Vilmos Huszár, Bloeiende Appelboom, 1957. Collectie Kunstmuseum Den Haag.

Afbeelding links: Bart van der Leck, Mijn, Z.j. Collectie Erven V.d. Leck.

Afbeelding rechts: Vilmos Huszár, Landschap bij Hulshorst, z.j. Collectie Simonis & Buunk, Ede.

Terug naar overzicht