zonnebrink 4, 7101 nc winterswijk

Van Mondriaan tot Dutch Design: 100 jaar De Stijl

In 2017 is het precies 100 jaar geleden dat kunstbeweging De Stijl werd opgericht. Ter ere van dit jubileum organiseert het Nederlands Bureau voor Toerisme en Congressen in samenwerking met musea uit heel Nederland ‘Van Mondriaan tot Dutch Design’, een speciale route door Nederland waarbij binnen- en buitenlandse toeristen en kunstliefhebbers kennis kunnen maken met de thema’s rondom De Stijl. Voor meer informatie over dit jaar kijkt u op deze website.

Evenementen Winterswijk

In teken van het jubileumjaar is er in Winterswijk een uitgebreid programma met concerten en andere evenementen georganiseerd.

Als trotse partner van het jubileumjaar staat Villa Mondriaan helemaal in het teken De Stijl. Zoals altijd toont het museum doorlopend het vroege realistische werk van Piet Mondriaan. Daarnaast werd op 3 maart de tentoonstelling Figuratie in Stijl geopend tijdens het jaarlijkse evenement Piet is Jarig. De invloedrijke kunstbeweging De Stijl veroorzaakte begin twintigste eeuw veel commotie met haar vurige pleidooi voor abstractie. Om dichter bij de universele harmonie te komen, gaven kunstenaars als Piet Mondriaan, Theo van Doesburg, Vilmos Huszár en Bart van der Leck de voorkeur aan geometrische vormen en primair kleurgebruik. Wat veel mensen echter niet weten, is dat de oprichters van De Stijl hun carrière veelal begonnen met het schilderen van realistische landschappen en portretten. Daarnaast bleven onder anderen Piet Mondriaan en Bart van der Leck hun hele leven naast abstracte voorstellingen ook realistische kunst maken. In de tentoonstelling Figuratie in Stijl werd het spanningsveld tussen realistische en abstracte vormen uitgelicht en verder onderzocht. Het vroege én late figuratieve werk van de pioniers van abstracte kunst stond daarbij centraal. Lees hier meer over de tentoonstelling Figuratie in Stijl.

Dutch Design

Speciaal voor 100 jaar De Stijl zal ook het Paviljoen voor Hedendaagse Kunst van Villa Mondriaan gedurende het hele jaar in het teken staan van Dutch Design en jonge kunstenaars die geïnspireerd zijn door Mondriaan en zijn tijdsgenoten. In het Paviljoen worden verschillende facetten van Dutch Design belicht door vernieuwende designers er een podium te geven. Dutch Design in Villa Mondriaan wordt mede mogelijk gemaakt door Arco, een innovatieve Winterswijkse meubelfabriek met een lange geschiedenis. Arco ontwerpt, ontwikkelt en produceert op slimme en eigen manier design tafels en andere meubelen.

Dutch Design: Paul Salet

Oude meubelstukken krijgen een nieuw leven in de Dutch Design-tentoonstelling van Paul Salet, die vanaf 29 september te zien is in museum Villa Mondriaan. In zijn designwerk reageert Salet op de wegwerpcultuur van vandaag. Hij is van mening dat er al meer dan voldoende meubilair op de wereld is. In plaats van nieuw meubilair te produceren, bouwt Salet zijn ontwerpen daarom op uit afgedankte meubelen. Lees hier meer over het design van Paul Salet.

Dutch Design: Christie van der Haak

Met de tentoonstelling van Christie van der Haak maakt textieldesign maakt voor het eerst haar intrede in Villa Mondriaan. In haar textieldesign combineert Van der Haak traditionele, uitbundige patronen met hedendaagse designtechnieken. Ze mengt op creatieve wijze uiteenlopende materialen, zoals handgeweven tapijten met intense kleurenprints op behang. De combinatie van handwerk en mechanische technieken staan dan ook centraal in haar werk. Lees hier meer over de Dutch Design-tentoonstelling van Christie van der Haak.

The Mystery of Mondrian

In samenwerking met Villa Mondriaan is door Lisanne Halleriet (eigenaar van de succesvolle organisatie Escape Room Winterswijk) een echte Mondriaan escaperoom opgezet. Deze escape room biedt een mysterieuze en spannende ervaring over het leven van Piet Mondriaan. De escape room draagt de naam 'Het Mysterie van Mondriaan', en is op woensdag 12 april 2017 geopend. Klik hier voor meer informatie.

cheap nike free run 5.0