zonnebrink 4, 7101 nc winterswijk

Van Mondriaan tot Dutch Design: 100 jaar De Stijl

In 2017 is het precies 100 jaar geleden dat kunstbeweging De Stijl werd opgericht. Ter ere van dit jubileum organiseert het Nederlands Bureau voor Toerisme en Congressen in samenwerking met musea uit heel Nederland ‘Van Mondriaan tot Dutch Design’, een speciale route door Nederland waarbij binnen- en buitenlandse toeristen en kunstliefhebbers kennis kunnen maken met de thema’s rondom De Stijl. Voor meer informatie over dit jaar kijkt u op deze website.

Evenementen Winterswijk

In teken van het jubileumjaar is er in Winterswijk een uitgebreid programma met concerten en andere evenementen georganiseerd.

Figuratie in Stijl

Vilmos Huszár (1884-1960), Bloeiende Appelboom (1957), collectie Gemeentemuseum Den Haag.

Villa Mondriaan is trotse partner van dit jubileumjaar en staat helemaal in het teken van De Stijl. Zoals altijd toont het museum doorlopend het vroege realistische werk van Piet Mondriaan. Daarnaast wordt op 3 maart de tentoonstelling Figuratie in Stijl geopend tijdens het jaarlijkse evenement Piet is Jarig. De invloedrijke kunstbeweging De Stijl veroorzaakte begin twintigste eeuw veel commotie met haar vurige pleidooi voor abstractie. Om dichter bij de universele harmonie te komen, gaven kunstenaars als Piet Mondriaan, Theo van Doesburg, Vilmos Huszár en Bart van der Leck de voorkeur aan geometrische vormen en primair kleurgebruik. Wat veel mensen echter niet weten, is dat de oprichters van De Stijl hun carrière veelal begonnen met het schilderen van realistische landschappen en portretten. Daarnaast bleven onder anderen Piet Mondriaan en Bart van der Leck hun hele leven naast abstracte voorstellingen ook realistische kunst maken. In de tentoonstelling Figuratie in Stijl wordt het spanningsveld tussen realistische en abstracte vormen uitgelicht en verder onderzocht. Het vroege én late figuratieve werk van de pioniers van abstracte kunst staat daarbij centraal.

Dutch Design

Speciaal voor 100 jaar De Stijl zal ook het Paviljoen voor Hedendaagse Kunst van Villa Mondriaan gedurende het hele jaar in het teken staan van Dutch Design en jonge kunstenaars die geïnspireerd zijn door Mondriaan en zijn tijdsgenoten. In het Paviljoen worden verschillende facetten van Dutch Design belicht door vernieuwende designers er een podium te geven. Dutch Design in Villa Mondriaan wordt mede mogelijk gemaakt door Arco, een innovatieve Winterswijkse meubelfabriek met een lange geschiedenis. Arco ontwerpt, ontwikkelt en produceert op slimme en eigen manier design tafels en andere meubelen.

3 februari t/m 30 april: Chromatology

De designstudio Raw Color uit Eindhoven opent het Arco-paviljoen op 3 februari met de installatie Chromatology. Raw Color heeft zich voor het hele paviljoen laten inspireren door het vroege Winterswijkse werk van Piet Mondriaan. Chromatology bestaat uit papierversnipperaars die verbonden zijn met sensoren. De bezoeker bepaalt met bewegingen langs de installatie hoe het kunstwerk eruit komt te zien. Met papiersnippers wordt geleidelijk een kleurrijk kunstwerk opgebouwd. De kleurrijke snippers lijken veel op Mondriaans penseelstreken op het doek. De kleuren die Mondriaan gebruikte om Winterswijk te schilderen komen terug in de rollen papier van de installatie, de wanden van het paviljoen en de sfeervolle foto’s van Winterswijkse bossen van Mike Roelofs.   

Noot: Bij dit artikel is een afbeelding van Chromatology gebruikt uit een eerdere tentoonstelling. In Villa Mondriaan zal Chromatology te zien zijn in kleuren die Piet Mondriaan gebruikte om Winterswijk te schilderen.

Piet is Jarig!

Op 3, 4 en 5 maart viert Villa Mondriaan een weekend lang feest! Piet Mondriaan zou op 7 maart 145 jaar zijn geworden. Daarnaast gaat het museum vanaf dit weekend weer zes dagen in de week open. Reden genoeg om een feestweekend te organiseren ter ere van één van de bekendste inwoners van Winterswijk. Het museum halveert gedurende het weekend haar toegangsprijs, want wie jarig is, trakteert natuurlijk! Voor €4,50 kan het museum bezocht worden, dit is inclusief een kop koffie of thee en een lekker stuk verjaardagstaart.

The Mystery of Mondrian

In samenwerking met Villa Mondriaan wordt er momenteel door Lisanne Halleriet (eigenaar van de succesvolle organisatie Escape Room Winterswijk) een echte Mondriaan escaperoom opgezet. Deze escaperoom wordt momenteel gebouwd en in februari worden de deuren geopend. De escaperoom biedt een mysterieuze en spannende ervaring van het leven van Mondriaan. Het verhaal van de ecaperoom leidt de spelers door het leven van Mondriaan in onder meer Winterswijk, Amsterdam, Parijs en New York. 

Menschen-Worte: Een muziek-theatraal programma rond gedichten van Hans Arp

Op 28 mei wordt in Villa Mondriaan het muziek-theatrale concert Menschen-Worte rondom de poëzie van Hans Arp opgevoerd. De beeldend kunstenaar én dichter Hans Arp behoorde tot de kunstenaarsgroepering De Stijl en werkte samen met onder meer de oprichter Theo van Doesburg. Zijn absurdistische gedichten vormen de basis van de collageachtige uitvoering in Villa Mondriaan. De muziek is van de hand van componiste Astrid Kruisselbrink in samenwerking met de musici van Stichting KNARS. Menschen-Worte is een coproductie met het Kröller-Müller museum. Wees voorbereid op een speelse voorstelling tussen de kunst van Piet Mondriaan!

Mondriaan by Night

Op 23 september zal er een avond vol muziek, kunst en cultuur plaatsvinden in Winterswijk. Het hele dorp wordt omgetoverd tot een boogie-woogie paradijs, zoals Mondriaan dat gewaardeerd zou hebben.