zonnebrink 4, 7101 nc winterswijk

Van Mondriaan tot Dutch Design: 100 jaar De Stijl

In 2017 is het precies 100 jaar geleden dat kunstbeweging De Stijl werd opgericht. Ter ere van dit jubileum organiseert het Nederlands Bureau voor Toerisme en Congressen in samenwerking met musea uit heel Nederland ‘Van Mondriaan tot Dutch Design’, een speciale route door Nederland waarbij binnen- en buitenlandse toeristen en kunstliefhebbers kennis kunnen maken met de thema’s rondom De Stijl. Voor meer informatie over dit jaar kijkt u op deze website.

Evenementen Winterswijk

In teken van het jubileumjaar is er in Winterswijk een uitgebreid programma met concerten en andere evenementen georganiseerd.

Figuratie in Stijl


Vilmos Huszár (1884-1960), Bloeiende Appelboom (1957). Collectie Gemeentemuseum Den Haag.

Villa Mondriaan is trotse partner van dit jubileumjaar en staat helemaal in het teken van De Stijl. Zoals altijd toont het museum doorlopend het vroege realistische werk van Piet Mondriaan. Daarnaast wordt op 3 maart de tentoonstelling Figuratie in Stijl geopend tijdens het jaarlijkse evenement Piet is Jarig. De invloedrijke kunstbeweging De Stijl veroorzaakte begin twintigste eeuw veel commotie met haar vurige pleidooi voor abstractie. Om dichter bij de universele harmonie te komen, gaven kunstenaars als Piet Mondriaan, Theo van Doesburg, Vilmos Huszár en Bart van der Leck de voorkeur aan geometrische vormen en primair kleurgebruik. Wat veel mensen echter niet weten, is dat de oprichters van De Stijl hun carrière veelal begonnen met het schilderen van realistische landschappen en portretten. Daarnaast bleven onder anderen Piet Mondriaan en Bart van der Leck hun hele leven naast abstracte voorstellingen ook realistische kunst maken. In de tentoonstelling Figuratie in Stijl wordt het spanningsveld tussen realistische en abstracte vormen uitgelicht en verder onderzocht. Het vroege én late figuratieve werk van de pioniers van abstracte kunst staat daarbij centraal. Lees hier meer over de tentoonstelling Figuratie in Stijl.

Dutch Design

Speciaal voor 100 jaar De Stijl zal ook het Paviljoen voor Hedendaagse Kunst van Villa Mondriaan gedurende het hele jaar in het teken staan van Dutch Design en jonge kunstenaars die geïnspireerd zijn door Mondriaan en zijn tijdsgenoten. In het Paviljoen worden verschillende facetten van Dutch Design belicht door vernieuwende designers er een podium te geven. Dutch Design in Villa Mondriaan wordt mede mogelijk gemaakt door Arco, een innovatieve Winterswijkse meubelfabriek met een lange geschiedenis. Arco ontwerpt, ontwikkelt en produceert op slimme en eigen manier design tafels en andere meubelen.

Dutch Design: Dirk Vander Kooij

Met zijn 3D geprinte objecten combineert Dirk Vander Kooij (1983) design met technologie. Vander Kooij maakt zelf de machines die zijn meubels produceren. Hij gebruikt in zijn ontwerpen het liefst alleen gerecycled materiaal. Geen enkel voorwerp van Vander Kooij is daarom hetzelfde. In museum Villa Mondriaan staan in totaal 6 bijzondere stoelen en een even bijzondere lamp tentoongesteld, samen met een video waarin het productieproces wordt uitgelegd. Lees hier meer over de Dutch Design-tentoonstelling van Dirk Vander Kooij.

Dutch Design: Cor Unum

Producten van Cor Unum: Contemporary Ceramics bevinden zich in de collecties van het Stedelijk Museum ’s-Hertogenbosch tot aan het MOMA in New York, in galeries en in designwinkels. In samenwerking met Nederlandse ontwerpers produceert en ontwikkelt het atelier vernieuwend keramisch design. In de Dutch Design-tentoonstelling toont Cor Unum keramiek met een knipoog. De spanning tussen kunst en innovatieve keramische ontwerpen wordt met humor opgezocht. Lees hier meer over de Dutch Design-tentoonstelling van Cor Unum.

Mondriaan by Night

Op 23 september zal er een avond vol muziek, kunst en cultuur plaatsvinden in Winterswijk. Het hele dorp wordt omgetoverd tot een boogie-woogie paradijs, zoals Mondriaan dat gewaardeerd zou hebben.

The Mystery of Mondrian

In samenwerking met Villa Mondriaan is door Lisanne Halleriet (eigenaar van de succesvolle organisatie Escape Room Winterswijk) een echte Mondriaan escaperoom opgezet. Deze escape room biedt een mysterieuze en spannende ervaring over het leven van Piet Mondriaan. De escape room draagt de naam 'Het Mysterie van Mondriaan', en is op woensdag 12 april 2017 geopend. Klik hier voor meer informatie.