zonnebrink 4, 7101 nc winterswijk

Van Mondriaan tot Dutch Design: 100 jaar De Stijl

In 2017 is het precies 100 jaar geleden dat kunstbeweging De Stijl werd opgericht. Ter ere van dit jubileum organiseert het Nederlands Bureau voor Toerisme en Congressen in samenwerking met musea uit heel Nederland ‘Van Mondriaan tot Dutch Design’, een speciale route door Nederland waarbij binnen- en buitenlandse toeristen en kunstliefhebbers kennis kunnen maken met de thema’s rondom De Stijl. Voor meer informatie over dit jaar kijkt u op deze website.

Evenementen Winterswijk

In teken van het jubileumjaar is er in Winterswijk een uitgebreid programma met concerten en andere evenementen georganiseerd.

Figuratie in Stijl

Vilmos Huszár (1884-1960), Bloeiende Appelboom (1957). Collectie Gemeentemuseum Den Haag.

Villa Mondriaan is trotse partner van dit jubileumjaar en staat helemaal in het teken van De Stijl. Zoals altijd toont het museum doorlopend het vroege realistische werk van Piet Mondriaan. Daarnaast wordt op 3 maart de tentoonstelling Figuratie in Stijl geopend tijdens het jaarlijkse evenement Piet is Jarig. De invloedrijke kunstbeweging De Stijl veroorzaakte begin twintigste eeuw veel commotie met haar vurige pleidooi voor abstractie. Om dichter bij de universele harmonie te komen, gaven kunstenaars als Piet Mondriaan, Theo van Doesburg, Vilmos Huszár en Bart van der Leck de voorkeur aan geometrische vormen en primair kleurgebruik. Wat veel mensen echter niet weten, is dat de oprichters van De Stijl hun carrière veelal begonnen met het schilderen van realistische landschappen en portretten. Daarnaast bleven onder anderen Piet Mondriaan en Bart van der Leck hun hele leven naast abstracte voorstellingen ook realistische kunst maken. In de tentoonstelling Figuratie in Stijl wordt het spanningsveld tussen realistische en abstracte vormen uitgelicht en verder onderzocht. Het vroege én late figuratieve werk van de pioniers van abstracte kunst staat daarbij centraal.

Dutch Design

Speciaal voor 100 jaar De Stijl zal ook het Paviljoen voor Hedendaagse Kunst van Villa Mondriaan gedurende het hele jaar in het teken staan van Dutch Design en jonge kunstenaars die geïnspireerd zijn door Mondriaan en zijn tijdsgenoten. In het Paviljoen worden verschillende facetten van Dutch Design belicht door vernieuwende designers er een podium te geven. Dutch Design in Villa Mondriaan wordt mede mogelijk gemaakt door Arco, een innovatieve Winterswijkse meubelfabriek met een lange geschiedenis. Arco ontwerpt, ontwikkelt en produceert op slimme en eigen manier design tafels en andere meubelen.

3 februari t/m 30 april: Chromatology

Noot: Bij dit artikel is een afbeelding van Chromatology gebruikt uit een eerdere tentoonstelling. In Villa Mondriaan is Chromatology te zien in kleuren die Piet Mondriaan gebruikte om Winterswijk te schilderen. 

De designstudio Raw Color uit Eindhoven opent het Arco-paviljoen op 3 februari met de installatie Chromatology. Raw Color heeft zich voor het hele paviljoen laten inspireren door het vroege Winterswijkse werk van Piet Mondriaan. Chromatology bestaat uit papierversnipperaars die verbonden zijn met sensoren. De bezoeker bepaalt met bewegingen langs de installatie hoe het kunstwerk eruit komt te zien. Met papiersnippers wordt geleidelijk een kleurrijk kunstwerk opgebouwd. De kleurrijke snippers lijken veel op Mondriaans penseelstreken op het doek. De kleuren die Mondriaan gebruikte om Winterswijk te schilderen komen terug in de rollen papier van de installatie, de wanden van het paviljoen en de sfeervolle foto’s van Winterswijkse bossen van Mike Roelofs. 

3 maart t/m 24 september: Dutch Design door Dirk Vander Kooij

Met zijn 3D geprinte objecten combineert Dirk Vander Kooij (1983) design met technologie. Hij studeerde af aan de Design Academy Eindhoven met het ontwerp ‘Endless Prototyping’. De precieze techniek van 3D printen tijdens zijn afstuderen maakte het een moeilijk en tijdsintensief proces om een stoel te printen. Met het concept van ‘Endless Prototyping’ was Vander Kooij daarom de eerste persoon die een groter object heeft geprint.

Vander Kooij maakt zelf de machines die zijn meubels produceren. Hij gebruikt in zijn ontwerpen het liefst alleen gerecycled materiaal. De structuur van het plastic speelt een grote rol en verschilt per object vanwege het gerecyclede materiaal. Geen enkel voorwerp van Vander Kooij is daarom hetzelfde. In museum Villa Mondriaan staan in totaal 6 bijzondere stoelen en een even bijzondere lamp tentoongesteld. Deze objecten gaan gepaard met een video, waarin het productieproces op een eigenzinnige manier wordt uitgelegd.

The Mystery of Mondrian

In samenwerking met Villa Mondriaan wordt er momenteel door Lisanne Halleriet (eigenaar van de succesvolle organisatie Escape Room Winterswijk) een echte Mondriaan escaperoom opgezet. Deze escaperoom wordt momenteel gebouwd en er wordt hard gewerkt om de deuren in maart te kunnen openen. De escaperoom biedt een mysterieuze en spannende ervaring van het leven van Mondriaan. 

Lezing door Ludo van Halem over Mathilda 'Til' Brugman

Op donderdag 20 april geeft Ludo van Halem een lezing bij museum Villa Mondriaan. Van Halem is werkzaam bij het Rijksmuseum Amsterdam als conservator 20ste-eeuwse kunst, met moderne kunst en design als specialismen.

De lezing zal gaan over Mathilda (‘Til’) Brugman, een goede vriendin van Piet Mondriaan. Van Halem omschrijft Brugman als een “klankdichteres, talenwonder en bemiddelaar voor het werk van Piet Mondriaan”. In 1923 probeerde zij een adembenemend De Stijl-interieur te scheppen, met bijdragen van Huszár, Rietveld, Van Doesburg, Schwitters en El Lissitzky. Hier is ze volgens Van Halem ten dele in geslaagd.

Het Rijksmuseum heeft een Rietveldstoel uit haar interieur. Dit was de aanleiding voor een uitgebreid onderzoek en een reconstructie. In het Rijksmuseum Bulletin van juni publiceert Ludo van Halem een artikel hierover, en ter ere van het De Stijl jaar komt hij op donderdag 20 april over dit onderwerp een lezing geven bij museum Villa Mondriaan. 

Datum: donderdag 20 april
Tijd: inloop vanaf 19:30 uur, lezing van 20:00 tot ongeveer 21:00 uur

Toegang
Normaal tarief: €10,00
Tarief Vrienden van Mondriaan: €7,50

Aanmelden: via info@villamondriaan.nl

Dansworkshop voor volwassenen: 'Boogie Woogie'

Op zondag 14 mei wordt om 15.00 uur de dansworkshop voor volwassenen 'Boogie Woogie' gehouden in het Boogie Woogie Cultuurcentrum (Roelvinkstraat 2, Winterswijk). Piet Mondriaan was een groot liefhebber van Boogie Woogie muziek. Tijdens zijn periode in New York maakte Mondriaan het bekende werk Victory Boogie Woogie, geïnspireerd door de muziek- en dansstijl. De dansworkshop op 14 mei staat helemaal in het teken van Boogie Woogie, ook wel Rock 'n' Roll 'oude stijl' genoemd. De workshop wordt verzorgd door dansstudio Vieberink uit Aalten. Deelname aan de workshop bedraagt €10,00 per persoon. Betaling vindt plaats op de dag zelf. Aanmelden kan per e-mail bij marian@boogiewoogie.nl onder vermelding van voor- en achternaam. De middag is naar verwachting om 17.00 uur afgelopen.

Menschen-Worte: Een muziek-theatraal programma rond gedichten van Hans Arp

Op 28 mei wordt in Villa Mondriaan het muziek-theatrale concert Menschen-Worte rondom de poëzie van Hans Arp opgevoerd. De beeldend kunstenaar én dichter Hans Arp behoorde tot de kunstenaarsgroepering De Stijl en werkte samen met onder meer de oprichter Theo van Doesburg. Zijn absurdistische gedichten vormen de basis van de collageachtige uitvoering in Villa Mondriaan. De muziek is van de hand van componiste Astrid Kruisselbrink in samenwerking met de musici van Stichting KNARS. Menschen-Worte is een coproductie met het Kröller-Müller museum. Wees voorbereid op een speelse voorstelling tussen de kunst van Piet Mondriaan!

Mondriaan by Night

Op 23 september zal er een avond vol muziek, kunst en cultuur plaatsvinden in Winterswijk. Het hele dorp wordt omgetoverd tot een boogie-woogie paradijs, zoals Mondriaan dat gewaardeerd zou hebben.