nl
nl de en
Dinsdag tot en met zondag geopend | 11:00 tot 17:00 uur
Tickets kopen

HEIMAT | Jong en Veelbelovend

Het is in de witte villa aan de Zonnebrink in Winterswijk dat Piet Mondriaan de eerste stappen zette in zijn ontwikkeling als kunstenaar. Piet tekende en schilderde het Achterhoekse landschap. In zijn zoektocht werd hij vooral geholpen door zijn vader en door zijn oom. Deze familieleden maakte hem wegwijs in de wereld van penselen, verf en schilderstechnieken. Alhoewel de wereldberoemde schilder geboren is in Amersfoort, legde Piet in Winterswijk de basis voor zijn kunstzinnige coming-of-age. Het sociale vangnet en de cultuur waarbinnen Piet opgroeide, waren een belangrijke voedingsbodem voor zijn kunst.

Radicale vernieuwing
In de tentoonstelling HEIMAT | Jong en Veelbelovend nemen zes hedendaagse kunstenaars ons mee in hun kunstzinnige volwassenwording. Voor een aantal van de deelnemende kunstenaars zijn hun jeugdherinneringen verwikkeld met diepgewortelde tradities. Geboortegrond is thuis, de mensen om je heen en de vertrouwde omgeving waarnaar je kunt verlangen. Soms zijn deze herinneringen fijn en op andere momenten hebben ze een negatieve impact op de identiteitsvorming. Ieder op hun eigen manier geven Hugo Béhérégaray, Kyra Nijskens, Thijs Segers, Tommy van der Loo, Antonino de Caro en Eleye Boerenkamps een inkijkje in hun persoonlijke HEIMAT – de grond waar hun familiegeschiedenis zich in hun vroege jaren afspeelde.

Voedingsbodem
Net als Mondriaan nemen de zes kunstenaars in de derde editie van Jong & Veelbelovend hun eigen “thuis” als voedingsbodem voor nieuw werk. Antonino groeide op in een dorp met diep gewortelde tradities in de productie van keramiek. In zijn kunstenaarschap grijpt hij terug op dit ambacht. Op een speelse manier verwijst Antonino met zijn keramieken pasta’s naar de productie van keramiek in zijn geboortedorp. Voor Eleye is het de autobiografische manier van werken die zorgt voor blijvende herinneringen. In de fotoserie die zij voor de tentoonstelling maakte legt zij een verband tussen woning, straat, voorouders en de herinneringen die in de loop der tijd gaan horen bij ‘huis’. Voor de Franse Hugo is ook architectuur het uitgangspunt. In een levensgrote installatie maken wij kennis met de vele woonbestemmingen die Hugo aandeed, Frankrijk, Zeeland, Frankrijk…

Waar Eleye de scheldwoorden van haar vader benut als inspiratie, is het voor Tommy juist zijn moeder die de personificatie is van ‘geboortegrond’. Voor Villa Mondriaan kiest Tommy bewust voor een nieuw materiaal, namelijk een speciale mortel die onder meer wordt gebruikt op Curaçao. Met deze keuze raakt hij aan zijn gedeeltelijk Antilliaanse afkomst. Teruggrijpen op de fysieke bodem doet ook Kyra die opgroeide in Zuid-Limburg, een gebied dat bekendstaat om zijn unieke grondsoort genaamd löss. In fantasierijk geschilderde bossen verwekt zij de magische werking van de natuur. Dat de natuur ook vergankelijk is zien we terug in de twee- en driedimensionale schilderijen van Thijs, waar de innerlijke belevingswereld en het verwerken van herinneringen centraal staat.

Hoe je het ook wendt of keert, binnen het kunstenaarschap is geboortegrond een onmisbare voedingsbodem.

De tentoonstelling HEIMAT | Jong en Veelbelovend is te bezoeken vanaf 4 november 2023 tot en met 14 april 2024.

Terug naar overzicht