nl
nl de en
Dinsdag tot en met zondag geopend | 11:00 tot 17:00 uur
Tickets kopen

Aan het woord | bruikleengever Jan Storms

7 apr 2021

Op latere leeftijd werd Jan Toorop devoot katholiek, en raakte hij als kunstenaar steeds meer geïnspireerd door zijn geloof. Hij begon zijn artistieke talent in te zetten voor het verspreiden van prenten ten goede van het katholicisme. Vanaf begin januari is Villa Mondriaan hard op zoek gegaan naar deze heiligenprenten van Toorop. Vanuit het hele land kwamen er reacties op onze oproep, waardoor er nu maar liefst dertig heiligenprenten te zien zijn in de tentoonstelling Toorop: Tussen geloof en hoop. Uniek is dat deze allemaal gepaard gaan met een persoonlijk verhaal van de bezitter. Vandaag delen wij het persoonlijke verhaal van Jan Storms bij zijn prent ‘Alleen Christus kan alles redden’ (1922):

“De afbeelding heeft jarenlang bij mijn ouders in de woonkamer gehangen. Mijn ouders hebben circa vijftig jaar op hetzelfde adres gewoond. Nadat hun huis te groot voor hen was geworden, zijn zij verhuisd naar een kleinere woning. De prent verhuisde toen mee. Toen mijn moeder, na het overlijden van mijn vader, verhuisde naar een appartement, verhuisde het schilderij mee. Het hing bij haar in de slaapkamer totdat ik het in 2012 van haar heb ontvangen. Mijn moeder is in november 2012 overleden op 94-jarige leeftijd. Ik heb altijd meer dan normale belangstelling gehad voor deze tekening van Jan Toorop.

Eén van de broers van mijn moeder was pater redemptorist van het voormalige klooster in Wittem. Hij is in de Tweede Wereldoorlog opgepakt door de Duitsers, omdat hij verdacht werd van verraad. Uiteindelijk is hij in het concentratiekamp Bergen-Belsen overleden in april 1945. Hij is in 1939 tot priester gewijd en het vermoeden bestaat dat hij de prent heeft ontvangen van zijn ouders bij zijn priesterwijding. Nadat hij was overleden is de prent bij mijn ouders terechtgekomen. Sindsdien heeft deze altijd in de woonkamer gehangen, zoals eerder hierboven gemeld. Toen ik de prent van mijn moeder had gekregen, omdat ik vaker aan haar had laten weten er belangstelling voor te hebben, heb ik de tekening in onze woonkamer opgehangen. Hij hangt op een plek tussen twee ramen in.

De prent spreekt mij aan, omdat deze van mijn oom is geweest, die er helaas te kort van heeft kunnen genieten. Maar ook, omdat het eigenlijk een voorwerp is dat ons katholieke gezinsleven in al die jaren als het ware heeft begeleid. Het schilderij heeft, zou men kunnen zeggen, heel veel ‘meegemaakt’. Ook de afbeelding zelf is voor mij belangrijk; de drie vrouwen, het altaar, het kruis, de kelk. Het zijn allemaal beelden van personen en voorwerpen die mijn leven hebben begeleid. Deze beelden komen als het ware in deze prent samen.”

Binnenkort verschijnen de persoonlijke verhalen van alle individuele bruikleengevers op een speciaal daartoe opgezette pagina op onze website!

 

Afbeelding: Jan Toorop, Alleen Christus kan ons redden, 1922, prent in bezit van Jan Storms

Terug naar overzicht