nl
nl de en
Dinsdag tot en met zondag geopend | 11:00 tot 17:00 uur
Tickets kopen

Vee in beeld: Piet Mondriaan en de Haagse School

Alle koeien, paarden, schapen en kippen worden van stal gehaald en vanaf 4 maart tentoongesteld in Villa Mondriaan!

In samenwerking met het Kunstmuseum Den Haag toont Villa Mondriaan het figuratieve werk van Piet Mondriaan waarin het vee de hoofdrol speelt. Mondriaan liet zich in zijn vroege werk onder andere inspireren door de thema’s van de Haagse School, waarbinnen het veestuk een belangrijke positie innam. De kunstenaar die wereldberoemd werd met zijn schilderijen met rechte lijnen en primaire kleurvlakken heeft aan het begin van de twintigste eeuw vele studies gedaan naar onder andere koeien. Mondriaan liet zich in deze periode beïnvloeden door gevestigde tijdgenoten als Willem Maris en Anton Mauve; aanhangers van de Haagse School die bekend stonden om hun koeien- en schapenstukken. ‘Vee in beeld’ is een tentoonstelling over het veestuk rond 1900 en geeft een mooi beeld van de rol van het dier in de schilderijen van Mondriaan en zijn voorgangers. Het bijzondere ontwerp van de tentoonstelling ligt in handen van Kiki van Eijk, vormgever voor onder meer het Rijksmuseum en Hermès.

Afbeelding: Willem Maris, Ezeltjes aan het strand, ca.1865-1866, collectie Kunstmuseum Den Haag

Piet Mondriaan, Koeien in de wei, 1905. Kunstmuseum Den Haag

Hedendaagse kunstenaars in Villa Mondriaan

Naast het werk van Mondriaan en tijdgenoten biedt Villa Mondriaan altijd een podium aan de vernieuwers van deze tijd. Zo zijn dit voorjaar sculpturen van Tom Claassen in de museumtuin en het paviljoen voor hedendaagse kunst te zien. Zijn beelden van vertederende dieren in allerlei verschillende materialen zijn geliefd bij een groot publiek. Tom Claassen maakt vaak grote sculpturen bestemd voor de openbare ruimte. Iedereen kent wel een werk van deze kunstenaar; ze staan langs snelwegen, in parken, op Schiphol en in verschillende steden. Claassen neemt het dier vaak als onderwerp van zijn kunst. Dieren zijn herkenbaar en dat trekt de aandacht van de voorbijganger of toeschouwer. Als die aandacht eenmaal getrokken is gaat men volgens Claassen beter kijken, bijvoorbeeld naar het materiaal en de vorm. Naast herkenbare figuren maakt de kunstenaar ook abstracte sculpturen. Speciaal voor deze tentoonstelling maakte Claassen een nieuw kunstwerk.

Tom Claassen, buffels. Foto: Steven van Wellie

Foto’s gemaakt door Hellen van Meene vullen de begane grond van het voormalige woonhuis van Piet Mondriaan. Haar portretten tonen jonge meisjes en honden, waarin de relatie tussen mens en dier centraal staat. Hellen van Meene brak wereldwijd door met haar geheimzinnige en tijdloze portretten van jonge meisjes in hun ontwikkeling naar volwassenheid. Van Meene behoort al twintig jaar tot de internationale fotografentop. In Villa Mondriaan is een groot deel van haar serie ‘dogs and girls’ te zien. Het karakter dat de kunstenaar zoekt bij mensen vindt ze ook bij honden. Deze trouwe viervoeters kunnen met hun gelaatsuitdrukking een eigen karakter en persoonlijkheid tonen. In de combinatie van mens en dier vindt van Meene een bijzondere chemie die de blik van de toeschouwer blijft trekken.

Hellen van Meene, zonder titel, 2012. Serie: dogs and girls.

Terug naar overzicht