nl
nl de en
Dinsdag tot en met zondag geopend | 11:00 tot 17:00 uur
Tickets kopen

Textiel in de Villa

In museum Villa Mondriaan is vanaf 27 september de tentoonstelling Textiel in de Villa te zien. Het textielverleden van Winterswijk en de witte villa komt hier op zowel historische als persoonlijke wijze aan bod.

De witte villa aan de Zonnebrink staat bekend als het woonhuis waar de bekende schilder Piet Mondriaan met zijn familie van 1880 tot 1892 woonde. Vanaf 2013 is de villa onderdeel van museum Villa Mondriaan en is er de terugkerende vraag van bezoekers: wat gebeurde er in de tussentijd? De tentoonstelling Textiel in de Villa geeft antwoord.

In de jaren ’60 komt de textielindustrie op in Winterswijk en naast de witte villa staat de textielfabriek de Batavier. Om aan de stijgende vraag naar arbeiders te kunnen voldoen kwamen er achtereenvolgend nieuwe medewerkers uit Spanje, Italië, van de Molukken en Marokko. Met het oog op de vijftigjarig bestaan van het Nederland-Marokko pact licht Villa Mondriaan de Marokkaanse arbeidsmigranten het komende half jaar uit. De witte villa, waar de kleine Piet ooit op de veranda de appelboom tekende, werd in de jaren ’70 namelijk het thuis voor 20 Marokkaanse arbeidsmigranten die in de naastgelegen fabriek werkten.

De oud-bewoners vertellen door middel van persoonlijke verhalen over hun plek in het Winterswijkse textielverleden. De verhalen op zaal zijn een beginpunt waar vanuit bezoekers nieuwe verhalen kunnen insturen en hiermee de dialoog tussen de Villa en haar bewoners in leven houdt.

Afbeelding: De heer El-Yadari, ook zijn verhaal is te vinden in de expositie.

Terug naar overzicht
Textiel in de Villa

Plan je bezoek

Reis naar Winterswijk

Villa Mondriaan Zonnebrink 4 7101 NC Winterswijk
Routeplanner

Openingstijden

2 jan. t/m 31 dec. 2024 Dinsdag t/m zondag 11:00-17:00 uur
Alle openingstijden

Tickets

Tickets zijn zowel online als bij de museumkassa verkrijgbaar.

Tickets kopen